Hoppa till innehåll
Hem » Man åtalas för svärdhugg mot poliser

Man åtalas för svärdhugg mot poliser

Försök till mord i två fall. Det är vad åklagaren anser att den man i 35-årsåldern som attackerade två poliser i Huskvarna i januari i år ska dömas för. Under onsdagen åtalades han.

Det var den sjunde januari 2024 som samtal inkom till polisens regionledningscentral öst om att en man inte verkade må bra.

När patrullen kom fram och skulle kontrollera mannen i aktuell lägenhet så hoppade han ut från balkongen och sprang från platsen. En av polismännen följde efter till fots, medan kollegan var bilburen.  

Under tiden mannen sprang noterade polis att mannen hade ett långt vasst föremål på sig. Enligt förundersökningsprotokollet rör det sig om ett svärdliknande föremål. Förföljandet slutade vid en skogsdunge där poliserna fortsatt uppmanade mannen att släppa föremålet. Trots flera uppmaningar och förklaring att de ville hjälpa mannen så fick man ingen respons. Vid ett tillfälle ska mannen enligt åtalet ha gått till attack mot polismannen och huggit denna med svärdet. Polismannen skadades mycket allvarligt vid händelsen.

Skjuta verkanseld

Medan kollegor tog hand om den skadade polismannen ska gärningsmannen fortsatt ha försökt att attackera en annan polis vid upprepade tillfällen.

Sammandrabbningen slutade med att polis sköt verkanseld för att avvärja attacken som inte avbröts trots att man tidigare skjutit flera varningsskott. Även denna polismannen skadades, dessa skador var inte livshotande. När polis avlossar sitt tjänstevapen startas alltid en oberoende utredning hos särskilda åklagarkammaren. Utredningen syftar till att utreda om polisen begått tjänstefel eller inte. I det här fallet är utredningen färdig och man har kommit fram till att det inte begåtts några fel från polisens sida i avseendet att skjuta verkanseld. 35-åringen skadades i ett ben. Hans medicinska status var inte kritisk.

Överlämnat till annat län

På onsdagen väcktes åtalet vid Jönköpings tingsrätt.

Utredningen har skötts av ett annat polisområde, och polisområde Jönköping har inte varit inblandade i just denna.

– Vi brukar lämna över det till utredare i annat län när det är såna här händelser. Det är rutin för att få en oberoende utredning, säger Kristoffer Axell, lokalpolisområdeschef för Södra Vätterbygden.

Det är Linköpings lokalpolisområde som hanterat ärendet för polisens sida. Den skadade polisen är idag på bättringsvägen men händelsen har påverkat många och nu handlar det om att blicka framåt.

Närmast väntar rättegång i två dagar med beräknad start 18 mars.

 Våld mot polispersonal är alltid oacceptabelt och det är viktigt för våra poliser som är målsägande att ärendet kommer att prövas i rätten, säger Kristoffer Axell.

Flera åtgärder

Polismyndigheten arbetar löpande med medarbetarskydd. Efter händelsen har man aktiverat de krisstödsfunktioner som finns att tillgå när det kommer till händelser som sker i tjänsten. Men att helt skydda sig från riskfyllda händelser som sådana är svårt menar polischefen.

–  Polisyrket medför en viss risk och vi vet att vi kommer att mötas av våld i olika situationer och arbetar kontinuerligt med olika åtgärder när det kommer till medarbetarskydd och utbildning. Polismyndigheten som organisation utvärderar också allvarliga händelser för att utbyta erfarenheter och dra lärdom av det som har inträffat, säger Axell.

Händelsen i Huskvarna är inget undantag. Lokalpolisområdet kommer att genomföra en utvärdering när tiden är mogen.  

–  Det är klart att det tittar vi på. Vi har haft fokus på krisstöd och har låtit förundersökningen ha sin gång men vi kommer också sätta oss ner och analysera det som har hänt i lärande syfte. Vi kan inte förutse allt men vi övar på situationer som bland annat innehåller scenarion med stickvapen och andra föremål. Det är en del i det arbete vi gör, säger Kristoffer Axell. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.