Hoppa till innehåll
Hem » Nytt stormöte med personer med koppling till Örebros kriminella kretsar

Nytt stormöte med personer med koppling till Örebros kriminella kretsar

Det proaktiva arbetet fortsätter för att minska det grova och dödliga våldet i Örebro samt försöka få personer inom kriminella kretsar in på en hederlig livsväg.

Under tisdagen genomfördes ett stormöte, ett så kallat call-in utifrån GVI-strategin, med ett tiotal personer som identifierats ha kopplingar mot lokala kriminella kretsar.

– Det var en planerad, ordnad tillställning som gick lugnt och kontrollerat tillväga, förklarar Johanna Johansson som är kommunpolis inom Polismyndigheten.

I sedvanlig ordning fick de inkallade personerna, som står under frivårdens bevakning, lyssna till budskapen om att ”våldet måste upphöra eftersom det skadar hela samhället, inklusive de kriminella själva och deras närmaste.” Budskap som kläddes upp genom verkliga berättelser från

  • mamman som förlorat sin son
  • ambulanspersonal som anländer först till plats efter en skjutning
  • ungdomsarbetare som ser hur våldet påverkar unga och områden

bara för att nämna några. På plats fanns även representanter från lokalsamhället

– Det är en otroligt viktig del för att de här personerna ska få en chans till ett annat liv än det kriminella, förklarar Johanna Sollerman, brottsförebyggande strateg inom Örebro kommun.

Hela samhällets samarbete

Polismyndigheten, Örebro kommun och lokalsamhället har redan nämnts men i arbetet med GVI Örebro är också Kriminalvården och Länsstyrelsen i Örebro län viktiga kuggar.

– Det breda samarbetet kan symbolisera vilket brett samarbete som behövs för att vi ska komma till bukt med den problematik och våldsutveckling vi idag ser i samhället. Det finns inte en aktivitet som i sig självt är lösningen utan det är allt och alla tillsammans som behövs i detta, säger Sara Rosengren, frivårdsinspektör inom Kriminalvården.

Ett exempel på annan aktuell aktivitet med koppling gängkriminalitet är publikationen ”Gängsnacket” som precis publicerats och har tagits fram i samverkan mellan Länsstyrelserna och Polismyndigheten.

– Det är en broschyr med viktiga budskap till föräldern eller andra viktiga vuxna i ungas närhet. I den hittar man tips på vad man kan lyssna eller titta efter för att kunna ana att en ungdom är på väg in i kriminella kretsar, förklarar Ida Klingzell, regional brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Gängsnacket – en guide för viktiga vuxna


Kontaktpersoner för press och media

Polismyndigheten

Johanna Johansson, kommunpolis

Telefon:072-522 41 30

Örebro kommun

Johanna Sollerman, brottsförebyggande strateg

Telefon: 019-21 40 27

Kriminalvården

Sara Rosengren, frivårdsinspektör

Telefon: 019-76 74 265

Länsstyrelsen i Örebro län

Ida Klingzell, regional brottsförebyggande samordnare

Telefon: 010-22 48 000

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.