Hoppa till innehåll
Hem » Åtta års fängelse för åtskilliga sexualbrott: ”Praktexempel på bra samarbete”

Åtta års fängelse för åtskilliga sexualbrott: ”Praktexempel på bra samarbete”

Allt började med en anmälan. Nu döms en man till åtta års fängelse för 38 sexualbrott mot totalt tolv barn.
– Vi är väldigt glada över att de valde att anmäla, säger Simon Netz, utredare på Grooming-gruppen i region Stockholm.

Utredningen pågick i drygt ett år. Allt började med en anmälan gällande ett sexualbrott mot en ung flicka på Snapchat. Identifieringsarbetet ledde fram till att en man i 30-årsåldern, boende i Stockholm, snart kunde misstänkas för brottet. Ärendet hamnade snabbt hos Grooming-gruppen i region Stockholm, som utreder internetrelaterade sexualbrott mot barn.

– Hon hade varit med i en gruppchatt med sina kompisar där en okänd person kommit in och bett dem skicka nakenbilder. Initialt rubricerades det som försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Sedan växte ärendet snabbt. Vi är väldigt glada över att de valde att anmäla – det fanns så mycket mer att utreda, säger Simon Netz, utredare på Grooming-gruppen i region Stockholm.

Tillslag ledde till nya misstankar

I januari 2023 genomfördes husrannsakan mot mannen som senare anhölls och har suttit frihetsberövad sedan dess. Flera av mannens digitala enheter beslagtogs. Vid genomgång och analys av dessa anträffades nya brott mot flera barn. Ärendet växte snabbt och kom till slut att omfatta totalt 47 olika brottsmisstankar. Mimmi Nöjd, förundersökningsledare på Grooming-gruppen i region Stockholm, var med från början.

– Det fanns omständigheter som gav oss en dålig magkänsla och vi började omedelbart på plats att kolla igenom mannens digitala enheter. Vi agerade snabbt och meddelade åklagaren att mannen inte kunde gå efter förhör, säger hon och fortsätter:

– Ärendet är ett praktexempel på bra samarbete. Alla inblandade har varit väldigt engagerade: utredare, granskare, IT-forensiker, barnförhörsledare och åklagare.

Majoriteten av brotten har begåtts via olika chattsidor på internet. Målsägarna är pojkar och flickor i åldrarna åtta till tretton år. Att det funnits en hög IT-kunskap i utredningsgruppen har varit en framgångsfaktor, menar Simon Netz.

– Tillsammans har vi lyckats knyta misstänkt till material genom olika digitala spår. Noggrannhet har varit en avgörande faktor. Ibland måste man gå många steg för att lyckas knyta en gärningsperson till ett brott, säger han.

”Längsta straffet inom våra utredningar”

Den nionde oktober föll domen i Södertörns tingsrätt. Påföljden blev åtta års fängelse för 38 brott mot totalt tolv barn. Mannen döms även till att betala skadestånd på sammanlagt 536 200 kronor.

– Vi är såklart glada att det blir ett så pass högt straff. Det ger en indikation på att den här typen av brott tas på allvar. De här brottskategorierna blir allt vanligare. Många barn som utsätts känner en otrolig stress över att förövaren kan komma i kontakt med dem när som helst – detta sker ju i deras telefoner, säger Simon Netz.

Även Mimmi Nöjd tycker att domen är principiellt viktig.

– Tack vare en anmälan har flera barn fått upprättelse och hjälp. Det känns bra att även de digitala brotten ses som allvarliga. Det här är det längsta straffet inom våra utredningar, säger hon.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.