Hoppa till innehåll
Hem » Kamerabevakning med UAS på Gotland

Kamerabevakning med UAS på Gotland

Ett toppmöte på stats-och regeringschefsnivå äger rum på Gotland den 12-13 oktober. Med anledning av det har Polismyndigheten bland annat fattat beslut att bevaka med fast kamera och med Unmanned Aerial Systems (UAS).

Risk för trafikstörningar

Mötet kan även medföra trafikstörningar i området i och mellan Visby och Klintehamn i samband med eskorter. Polisen har även fattat beslut om att spärra av delar av framför allt Almedalen, hamnen och centrala delar av Visby under olika tider, vilket medför begränsad framkomlighet.

Bevakning med kamera

Polismyndigheten kommer kamerabevaka delar av centrala Visby med fast kamera samt med UAS (Unmanned Aerial Systems, så kallade drönare) i samband med besöket. Besluten gäller från den 12 oktober klockan 07.00 till den 13 oktober klockan 16.30.

Flygförbud

Det råder även flygförbud med exempelvis UAS/drönare i tillfälliga restriktionsområden mellan 2023-10-12 klockan 06.00 – 2023-10-13 klockan 16.00.

Ändamål med bevakningen

Kamerabevakningen syftar till att förebygga, förhindra och upptäcka brott, samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott, men också att förebygga, förhindra och upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet samt begränsa verkningarna av eventuella störningar.

Om kameraövervakning med UAS

  • UAS står för unmanned aerial system vilket är polisens system för obemannade flygfarkoster, även känt som drönare.
  • Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.