Hoppa till innehåll
Hem » Uppdaterad 2023-08-02 22:05:33 02 augusti 20:11, Övrigt, Rättvik

Uppdaterad 2023-08-02 22:05:33 02 augusti 20:11, Övrigt, Rättvik

Polispatrull i Rättvik uppmärksammade en man som flög en drönare och de misstänker att han är påverkad av alkohol.

Enligt Luftfartslagen gäller samma regler, vid framförande av drönare, som om du kör ett annat fordon. Det finns alltså en gräns för hur mycket alkohol du kan dricka. När det gäller drönare så är gränsen samma som när du kör bil och straffen är samma.

En drönare räknas oftast som ett luftfartyg om det inte är så litet att det räknas som en leksak. En drönare klassas som ett luftfartyg om den väger mer än 250 gram. Även om drönaren väger mindre än 250 gram men har en kamera monterad så kan den klassas som luftfartyg.

För att framföra en drönare, som är klassad som ett luftfartyg, behöver du ha certifikat och du är också skyldig att känna till vilka regler som gäller vid framförandet av drönaren.

Föraren av drönaren får åka med patrullen för provtagning och resultatet på provet får visa om denne har gjort sig skyldig till flygfylleri enligt Luftfartslagen 13 kapitlet 2§.

UPPDATERING kl. 21.34

Den misstänkta personen är en man i 25-årsåldern.

UPPDATERING kl. 21.59

Efter provtagning visade det sig att mannen blåste under straffbar gräns. Han hade druckit alkohol men hade alltså inte tillräckligt med alkohol i utandningsluften för att kunna bli fortsatt missstänkt för brott.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.