Sjöpoliserna Robert Sverlert och Petter Lindblad. Bild: Polisen
Sedan midsommarhelgen finns en polisbåt på plats utanför Upplandskusten. Uppdraget är att öka tryggheten i skärgården.
Den 24,5 fot långa motorbåten klassad för åtta personer har redan hunnit användas vid ett flertal fart- och nykterhetskontroller samt vid inspektioner av behörigheten för vattenskoterförare.
– Polisbåten används främst utmed vår långa kuststräcka i lokalpolisområdet, som sträcker sig från söder om Hargshamn och upp mot Skutskär och Furuvik, säger Robert Sverlert, sjöpolis i lokalpolisområde Norduppland.
Polisbåten ger möjligheten att utföra fler polisiära uppgifter i kustbandet. Det handlar både om brottsförebyggande- och brottsutredande åtgärder.
– Vi kan kontrollera att personer på sjön har rätt behörigheter att framföra vissa fartyg, leta efter försvunna personer, hjälpa till med sjöräddning, utföra utredningsåtgärder ute på öarna i skärgården och arbeta brottsförebyggande med synlighet samt vara tillgänglig för allmänheten på sjön, säger Petter Lindblad, sjöpolis i lokalpolisområde Norduppland.
Tanken är också att sjöpoliserna ska kunna samverka och biträda andra polisområden med sin förmåga vid större arrangemang och händelser till sjöss och i hamnar.
– Hittills har vi arbetat ihop med kustbevakningen när det gäller hastighet och nykterhet men vi ska kunna samverka och öva med fler enheter till sjöss som räddningstjänsten, sjöräddningen, kustbevakningen och andra insatsenheter, säger Robert Sverlert.
På lördag startar den årliga festivalen ”Båtveckan i Öregrund” och där kommer polisbåten att vara synlig både till sjöss och i hamnområdet. Sjöpolisernas fokus under veckan är att övervaka trafiken på vattnet och genomföra nykterhets-, hastighets- och behörighetskontroller.
Vad ska de som besöker festivalen med båt tänka på?
– Var nykter, tänk på väjningsregler på vattnet, det vill säga visa i tid för andra båtar vart du ska styra, ha rätt behörighet, håll dig utanför tävlingsområdet, ha lanternor påslagna vid körning i mörker och viktigast av allt, använd flytväst, säger Petter Lindblad.