Under torsdagen dömdes en man i 45-årsåldern i Jämtland till 12 års fängelse för grova sexualbrott mot barn. Bakom domen ligger nära sex månader av utredningsarbete.
Det var i början av januari som polisen i Jämtland kunde gripa den man i 45-årsåldern, som nu dömts i Östersunds tingsrätt, efter en brottsanmälan.
– Så fort det här kom in så förstod vi att det handlade om grova brott. Vi förstod inte vidden av det och hur länge det pågått eller hur många barn som var inblandade, men vi förstod att det var ett grovt brott, säger Kristin Larsén, chef vid polisens avdelning för brott i nära relation och brott mot barn.
Framgångsfaktorer
Polisen kraftsamlade, flera kompetenser inom myndigheten kopplades in. Bland annat brottsplatsundersökningshund, IT-tekniker, tekniker och forensiker. Men det var rutinerade utredare vid avdelningen brott i nära relation samt barnförhörsledare som var framgångsfaktorn och som utgjorde grundpersonalen.
– Det är ”tidigt in” när man utreder sådana här brott. Man måste tidigt fånga målsägandes utsaga och sedan bygga utifrån det. I det här ärendet tappade vi aldrig fart utan det har varit robust från början och det har vi hållit i och vi har gjort det med rätt kompetens, säger Kristin Larsén.
– Det är också viktigt att poängtera vikten av samarbetet med Barnahus och alla de samverkanspartners som finns där.
Domen i Östersunds tingsrätt
Tingsrättens dom under torsdagen blev att mannen dömdes för tre fall av grov våldtäkt mot barn, grov fridskränkning, barnpornografibrott, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn samt misshandel. Han döms även att betala skadestånd till målsägande på sammanlagt 4 495 000 kronor.
Även en kvinna stod åtalad för grov våldtäkt mot barn, hon frikändes.
– Domen ger på inget sätt barnen rättvisa för det ohyggliga brott de har utsatts för, men vi kan konstatera att Tingsrätten gått på vad åklagaren yrkat på. Men inget straff i världen kan lindra det faktum att samhället svikit de här barnen under så många år, säger Kristin Larsén.
Måste våga anmäla
Mörkertalet för barn som far illa, där de ska känna sig som mest trygga, i hemmet är stort. Det är många som inte får komma till tals och inte vågar berätta. Därför är det så viktigt att vuxna runt omkring vågar anmäla.
– Det är inte ofta som målsägande själv tar kontakt med polisen utan ofta är det andra människor i dess närhet och när det sker har brotten ofta pågått under en längre tid, säger Johan Sangby, utredningsledare polisen Jämtland.
– Erfarenhetsmässigt så är många rädda att göra en anmälan till Socialtjänsten eller till polis. Det finns en rädsla att man kommer att vända en familjs liv upp och ned men det behöver inte vara så. Vi sliter inte in någon till förhör utan vi startar ett utredningsarbete. Vågar man inte anmäla kommer brotten aldrig uppdagas.
Man och kvinna åtalas misstänkta för sexualbrott mot barn
Polisinspektör Kristin Larsén kommer att finnas tillgänglig för samtal fram till 15.00 under fredagen. Utredningsledare Johan Sangby finns tillgänglig för media måndag 3 juli under hela dagen. För att boka telefonintervju, kontakta presstalesperson på telefonnummer 010-569 15 19.