Hoppa till innehåll
Hem » Beslut om tillfällig kameraövervakning i Jönköping och Mullsjö

Beslut om tillfällig kameraövervakning i Jönköping och Mullsjö


  • Kartbild över markerat område för Jönköpings tätort som tillfälligt kameraövervakas av polisen.
    Bild: Lantmäteriet

  • Kartbild över markerat område för Mullsjös tätort som tillfälligt kameraövervakas av polisen.
    Bild: Lantmäteriet

1/2

Polisen i Södra Vätterbygden har beslutat om tillfällig kameraövervakning av Jönköpings och Mullsjös tätorter.

Kamerabevakningen bedrivs från den 13 juni kl. 12:00 till den 13 juli kl. 12:00. Bevakningen kommer att ske med användande av UAS (Unmanned Aircraft System) inom den angivna tidsperioden. 

Beslutet om kamerabevakning är fattat av biträdande lokalpolisområdeschef Erik Lindblad och grundar sig på bestämmelser i 14 § 1 p kamerabevakningslagen (2018:1200) KBL. Videomaterial spelas in dygnet runt.

Kamerabevakning i Jönköping

Aktuellt beslut om tillfällig kamerabevakning med UAS avser Jönköping och Huskvarna centralort. Detta med anledning av att det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet är med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslighet eller utreda eller lagföra sådana brott.

Vidare har lokalpolisområde Södra Vätterbygden haft problem med vårdslös körning av vattenskotrar och andra motorfordon i Munksjön och runt Vätterstranden. Tanken är att övervaka förhindra och lagföra individer som ägnar sig åt denna verksamhet. Med detta vill lpo Södra Vätterbygden förhindra allvarliga olyckor med skadade eller avlidna. Bakåt i tiden har det rapporterats om mycket vårdslös körning i sjötrafik på ovan angivna platser. Vidare finns hastighetsbegränsning i Munksjön (12 knop) som kommer att bevakas från land och från luften.

Likaså har arbetsmetoder för sjöfylleri utarbetats, och i denna metod ingår tillfällig kameraövervakning med UAS.

Kamerabevakning i Mullsjö

I Mullsjö centralort med omnejd har flertalet skogsbränder förekommit i terräng under tidig sommar. Dessa mordbränder oroar lokalsamhället och polisen. Med anledning av detta har beslutats om tillfällig kameraövervakning för att kunna bevaka, förhindra och lagföra vid liknande brott. Lpo Södra Vätterbygden ser allvarligt på riskerna för skogsbränder och vad dessa kan komma att medföra i lidande och risker.

Om kamerabevakning

Syftet med kamerabevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott och säkerställa den allmänna ordningen och säkerheten.

Polisen har rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. 

Polisens behandling av personuppgifter

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.