Hoppa till innehåll
Hem » Övning i Norrköping om pågående dödligt våld

Övning i Norrköping om pågående dödligt våld

PDV-Övning

Poliserna arbetar hårt för att lokalisera och oskadliggöra gärningsmannen. Bild: Minna Ridderstolpe

Tillsammans med andra blåljusverksamheter har polisen i region Öst övat på att hantera larm om pågående dödligt våld (PDV). Övningen arrangerades i Norrköping och pågick under fyra dagar.

Larm om pågående dödligt våld (PDV) är ett av de värsta larmen som kan komma. När det sker så ska polisen och andra samverkansaktörer vara redo. Därför övar polisen årligen på att hantera larm om pågående dödligt våld. Under fyra dagar vecka 7 övade polisen tillsammans med andra blåljusverksamheter.  

– Det är viktigt att öva. Dessa larm inkommer väldigt sällan men när de väl inkommer gäller det att vara så väl förberedd som det går. Det är viktigt att veta att ett PDV-larm innefattar en kaosartad situation där det gäller hantera det på bästa möjliga sätt. En del i detta är att snabb utveckla ett välfungerande samarbete oss myndigheter emellan, säger Robert Gåverud, övningsledare från polisen.

Övningsplatsen var ett industriområde på Ingelstagatan i Norrköping. Under dessa dagar fanns olika scenarion som deltagarna fick möta, men grunden var detsamma – det var en situation som innefattade pågående dödligt våld.

Vid ett att av övningstillfällena startar allt med ett larmsamtal rörande en trafikolycka med en påkörd person. Senare utvecklas händelsen. Blåljusverksamheterna får vetskap om att det rör sig om skolattack. I den fiktiva skolbyggnaden skriker desperata ungdomar och blodet rinner från flera av figuranterna. Fler blåsljusresurser beordras till platsen och en stor insats byggs upp. Poliserna arbetar hårt för att lokalisera och oskadliggöra gärningsmannen.

– Generellt vill den här typen av gärningsmän skada så många som möjligt. Det gör att polisen som anländer fort måste leta upp den eller dem som begår dessa våldshandlingar. Möter vi skadade personer som behöver hjälp behöver vi kliva över dem för att kunna rädda fler. Och det är något man mentalt behöver förbereda sig på, för annars kanske man fastnar vid den första skadade personen som ligger och ber om hjälp, säger Gåverud.

Vid liknande situationer är det viktigt att kommunikationen är snabb och effektiv. Samtliga inblandade instanser ska kunna utföra sina uppdrag snabbt och säkert – därför är det av stor vikt att upprätta en lednings- och skadeplats.

Inom polismyndigheten har övningar gällande PDV pågått under flera år. Poliserna utbildas att agera effektivt i en kaotisk miljö.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.