Hoppa till innehåll
Hem » Beslut om kamerabevakning genom UAS i region Stockholm

Beslut om kamerabevakning genom UAS i region Stockholm

Polisen i region Stockholm har fattat beslut att kamerabevaka ett antal områden genom UAS. Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten på platser där det den senaste tiden har varit flera grova våldsbrott i nätverksmiljö.

Polisen kamerabevakar med UAS för att öka upptäcktsrisken för brott och för att kunna lokalisera och gripa personer som begår brott. Beslutet om kamerabevakning genom UAS gäller från och med lördag den 4 februari klockan 15.00 till och med måndag den 6 februari klockan 06.00. Beslutet gäller de områden som kartorna visar.

Det rör ett antal områden i region Stockholm där det den senaste tiden har varit grova våldsbrott i nätverksmiljö. ­

– Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i dessa områden. Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten. Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova våldsbrott.

Polisen har ett stort antal fasta och tillfälliga kameror på platser runt om i regionen. Att ha kameror som är rörliga och som kan förflytta sig ökar våra möjligheter att bevaka större områden och också kunna använda kamerabevakningen mer dynamiskt för att förebygga och ingripa mot brott.

Om kamerabevakning med UAS

  • UAS står för unmanned aerial system vilket är polisens system för obemannade flygfarkoster.
  • Polismyndigheten har rätt att under viss tid bedriva kamerabevakning av en plats dit allmänheten har tillträde, om det av särskild anledning finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra sådana brott.
  • Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.
  • Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.