Hoppa till innehåll
Hem » Nya faktablad belyser hälsan hos personer inom hbtqi-gruppen

Nya faktablad belyser hälsan hos personer inom hbtqi-gruppen

Unga transpersoners erfarenheter av psykisk ohälsa, suicidalitet och självskada står i fokus i ett av de nya faktablad som Folkhälsomyndigheten publicerar. I faktabladet beskrivs också riskfaktorer för psykisk ohälsa och skyddsfaktorer som minskar psykiskt lidande hos gruppen.

Det andra faktabladet uppmärksammar den sexuella och reproduktiva hälsan (SRHR) bland homosexuella, bisexuella och transpersoner. Teman som lyfts fram är bland annat sexuell nöjdhet, utsatthet för sexuella övergrepp och sexrelaterade aktiviteter på internet.

– Vi vet att hbtqi-personer generellt har en sämre hälsa än befolkningen i stort, och fördjupad kunskap är en viktig del i arbetet för att stärka hälsan hos gruppen. Med de här faktabladen hoppas vi att kunskapen blir mer tillgänglig för personer som på olika sätt arbetar med att främja hälsa och förebygga ohälsa, säger Desireé Ljungcrantz, tillförordnad enhetschef.

Begrepp

Hbtqi är ett paraplybegrepp som inbegriper homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter samt personer med intersexvariation.
Hbtqi-personer är en heterogen grupp, där behov och åtgärder ibland sammanfaller och kan samordnas för hela hbtqi-gruppen. Ibland rör det sig snarare om särskilda behov för bara en grupp inom gruppen, eller ett gemensamt behov för ett par av grupperna.

Läs mer

Kategori: Nyhet

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap