Den första domen efter upploppet i Sveaparken på långfredagen har fallit. Fyra män döms till fängelse i mellan fyra och fem och ett halvt år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De fyra unga männen åtalades 3 juni för händelserna i Sveaparken.
Samtliga fyra män har enligt domen kastat sten mot polisen och några av dem har bland annat forcerat polisens avspärrningar. Två av männen döms även för våld mot tjänsteman.
– Vi ser att tingsrätten gjort bedömningen att angreppet mot polisen varit allvarligt och omfattande vilket var vår utgångspunkt när vi påbörjade utredningsarbetet. Åklagarens presenterade underlag visar att vi hanterat utredningen på rätt sätt för att visa händelseförloppet och individernas delaktighet, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.
Arbetet i den särskilda grupp i Polisregion Bergslagen som arbetar med utredningar kopplat mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott i samband med upploppet i Sveaparken kommer att fortsätta.
– Vi är nöjda med domen men tror att den kommer att prövas i hovrätten. Vi kommer därför att ta del av domen för att se tingsrättens bedömning för kommande utredningsarbete, säger Emelie Bodegrim.
Kontakt:
Emelie Bodegrim, kommenderingschef Polisregion Bergslagen, 076-834 90 70
Blåljussabotage
Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft den 1 januari 2020. Det kan handla om att angripa eller på annat sätta störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal för att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, och straffskalan går alltså hela vägen upp till livstid.
Så säger lagtexten:
13 kap. 5c § brottsbalken (1962:700)
Den som angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård genom att
- använda våld eller hot om våld mot verksamhetens personal eller mot personer som bistår verksamheten,
- tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten, eller
- vidta annan otillbörlig åtgärd
döms, om gärningen är ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet, för sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i högst fyra år.
Om brottet är grovt döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.