Hoppa till innehåll
Hem » Åtal för upplopp i Örebro

Åtal för upplopp i Örebro

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage för händelserna i Sveaparken i Örebro under påskhelgen.

De fyra unga männen som alla är hemmahörande i Örebro kunde identifieras på videofilmer. Männen har varit häktade sedan den 2 maj 2022.  

– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell som är förundersökningsledare.

Efter upploppet i Sveaparken under långfredagen har Polisregion Bergslagen en särskild grupp som arbetar med utredningar kopplat mot de personer som varit våldsamma och gjort sig skyldiga till brott i samband med upploppet.

– Arbetet med att identifiera personer som aktivt deltagit i våldsamheterna går fortsatt framåt och vi har ett gott utredningsläge, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Det här är det första åtalet som rör upploppet i Örebro under påskhelgen. I ett annat ärende är ytterligare fyra män häktade. Där väntas åtal senare i juni.

– Att vi nu har det första ärendet som går till åtal visar att vi är på rätt väg i arbetet med att bygga bra utredningar som leder till åtal och lagföring, säger Emelie Bodegrim.

Kontakt:

Emelie Bodegrim, kommenderingschef Polisregion Bergslagen, 076-834 90 70

Per-Erik Rinsell, chefsåklagare, 010-562 71 52

Blåljussabotage

Sabotage mot blåljusverksamhet är en brottsrubricering som trädde i kraft den 1 januari 2020. Det kan handla om att angripa eller på annat sätta störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal för att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, och straffskalan går alltså hela vägen upp till livstid.

Så säger lagtexten:

13 kap. 5c § brottsbalken (1962:700)

Den som angriper eller på annat sätt stör polisverksamhet, räddningstjänst eller ambulanssjukvård genom att

  • använda våld eller hot om våld mot verksamhetens personal eller mot personer som bistår verksamheten,
  • tillgripa eller skada fordon eller annat hjälpmedel som används eller ska användas i verksamheten, eller
  • vidta annan otillbörlig åtgärd

döms, om gärningen är ägnad att allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet, för sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse i högst fyra år.

Om brottet är grovt döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet till fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse eller annars varit av särskilt farlig art.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.