En nästan fem år gammal grov våldtäkt i Malmö är på väg att klaras upp tack vare DNA-topsning som ledde polisen på spåren till en av de misstänkta gärningsmännen.
På torsdag inleds rättegången mot tre män i 25-30-årsåldern som polisen sökt med ljus och lykta sedan november 2017 då en kvinna med lindrig intellektuell funktionsnedsättning utsattes för en grov våldtäkt utomhus i Malmö.
Kvinnan hade kommit ifrån sitt sällskap, blivit av med sin mobiltelefon och sökte hjälp av förbipasserade. Sent på kvällen stötte hon på en grupp på fem män. Istället för att hjälpa henne till rätta hade först en man förgripit sig på henne och sedan ytterligare två medan de andra såg på.
Kvinnan larmade polis direkt efter våldtäkterna och pekade ut platserna för övergreppen. Polisen satte in massiva resurser för att säkra bevisning. Området där våldtäkterna ägde rum finkammades på övervakningsfilm, platserna som målsäganden pekade ut genomsöktes med specialsökhund, dörrknackning genomfördes hos närboende och närmaste radiomast tömdes på data för att i senare skede kunna avgöra vem som befunnit sig i området.
Kvinnan själv fördes till sjukhus där DNA-spår från tre olika män säkrades, men någon träff fanns inte i registren.
2019, då möjligheten för polisen att göra familjesökningar kom till, försökte Malmöpolisen återigen ringa in gärningsmännens identitet, men inte heller det gav några träffar. Genombrottet kom i februari i år då en av männen, som nu ställs inför rätta, greps för ett våldsbrott i Göteborg.
Enligt gängse rutin ska personer som misstänks för ett brott som kan ge fängelse registertopsas. I det här fallet blev det fullträff. Inom ett par dagar var mannen häktad misstänkt för våldtäkten i Malmö. Genom undersökning av mannens mobiltelefon samt en gedigen kartläggning utav hans liv under 2017 kom utredarna ytterligare två män på spåren. Dessa topsades och deras DNA-profiler matchade spår som säkrades i ärendet 2017.
Eventuella frågor från media besvaras av kammaråklagare Kristina Amilon vid åklagarkammaren i Malmö.