Under flera månader har bedragare i Göteborg använt samma tillvägagångssätt. Med en påhittad historia lurar misstänkta bedragare till sig kontanter från människor som vill hjälpa till.
Plånboken och telefonen är borta och nu kan kvinnan inte ta sig hem till Uppsala. Med den påhittade historien misstänks en kvinna lura till sig kontanter av människor hon möter i centrala Göteborg och som gärna vill hjälpa kvinnan med pengar till hemresan.
Under det senaste halvåret har polisen i region Väst upprättat ett tiotal bedrägerianmälningar som gäller samma genomtänkta tillvägagångssätt. Olika kvinnor misstänks för bedrägerierna. En av de inblandade kvinnorna dömdes nyligen till fängelse för flera fall av dessa bedrägerier samt annan brottslighet.
Men bedrägerierna fortsätter. I de senaste fallen har en annan kvinna presenterat sig som ”Sara Persson”, men även andra namn, och har haft ett barn på armen.
”Ta aldrig ut kontanter till någon du inte känner”
– Bedrägerier ökar genom social manipulation på nätet och på telefon, men detta är exempel på bedragare som söker upp sina offer på stan. Från polisens sida är uppmaningen att aldrig ta ut kontanter till någon man inte känner, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.
Vid brottstillfälena är det oftast människor i 20–25-årsåldern som blivit kontaktade i centrala Göteborg. Kvinnan påstår att hon är på tillfälligt besök i Göteborg över dagen och nu har hon blivit bestulen på sin plånbok och telefon och därför saknar pengar till en biljett hem.
Kvinnan har förmått dem hon mött att ta ut pengar och lämna över mellan 300 och 2000 kronor i kontanter.
Telefonnummer och mejladress hon uppgett visar sig i efterhand vara falska.
Kan finnas fler drabbade
– Bedragare utnyttjar ofta människors godtrogenhet eller välvilja att hjälpa till. Den som vill hjälpa till kan istället föreslå att köpa tågbiljetten istället för att lämna över kontanter. Ett alternativ är att hjälpa kvinnan till närmsta polisstation där hon kan få hjälp med att förlustanmäla sina saker och ringa en släkting.
Förutom polisanmälningar om fullbordade misstänkta bedrägerier kan det finnas ett mörkertal med fler drabbade.
– Det är också viktigt att vara medveten om bedragares tillvägagångssätt för att förhindra att fler blir lurade, säger Patrik Kågegård.
Här kan du läsa mer om saker du kan göra för att minska risken att utsättas för bedrägerier.