Männen var på stöldturné i hela Sverige sedan 2017 och förde även över pengar till utlandet.
I fyra år gäckade de två männen polisen. Nu har Stockholms tingsrätt dömt den ena till två års fängelse och tio års utvisning för stöld och den andra till åtta månaders fängelse och fem års utvisning för stöld och penningtvätt. De ska också betala skadestånd till målsägarna på 328 000 kronor respektive 95 000 kronor.
– Det är ofta svårt att identifiera utländska gärningsmän, men tack vare en duktig bildsamordnare i LPO City som såg sambanden och kontakt med de misstänktas hemland kunde vi fastställa vilka de var och började snart känna igen dem på en mängd övervakningsfilmer från olika telekombutiker i landet, säger Kerstin Sundmark, handläggare för ärendet och utredare på gränspolisen i Stockholm.
Misstänks ingå i internationellt brottsnätverk
Männen gjorde ett uppehåll 2020, troligen på grund av coronapandemin, men återkom i början av året. De misstänks ingå i ett internationellt brottsnätverk som specialiserat sig på att stjäla demonstrationsexemplar av mobiler och datorer ute i butik. Tillvägagångssättet har varit detsamma: medan en eller flera personer distraherat butikspersonal har en annan stulit så många som fem produkter vid samma tillfälle. För att få loss produkterna har de använt speciella verktyg.
Bägge männen har fört över ansenliga summor till utlandet, vilket ingen av dem hade möjlighet till om de inte fått ersättning för de stulna varorna.
I slutet av oktober greps männen på ett köpcentrum i Solna med verktygen på sig och i början av december väckte kammaråklagare Frida Velander åtal. En av männen åtalades för 25 stölder som åklagaren rubricerade som grova med hänvisning till den lagändring som kom till stånd den 1 mars i år. Tingsrätten valde dock att omrubricera brotten till normalgraden.
Åklagaren överväger att överklaga domen
– Jag är nöjd med att det blev fällande domar och utvisningar, men förvånad över att tingsrätten inte gick på åklagarens linje om grov stöld. Själva grundtanken och viljan med lagändringen är att komma åt den organiserade tillgreppsbrottsligheten som de internationella brottsnätverken står för. I förarbetet till lagändringen skriver man att enklare stöldbrott i butik sker organiserat och systematiskt av dessa ligor och riksdagen valde till slut att ändra paragrafen genom att lägga till just systematiken som en ny kvalifikationsgrund, säger Monica Krüger, gruppchef på Gränspolisen i Stockholm, och fortsätter:
– I domen skriver tingsrätten dessutom att brottsligheten varit organiserad, systematisk och yrkesmässig, men inte så avancerad och i sådan omfattning att gärningarna ska bedömas som grov stöld. Om inte 25 stölder räcker, hur många krävs då för att brotten ska räknas som grova, 40, 50? Vi hade faktiskt ännu fler ärenden med mannen som stulit mest, men valde i samråd med åklagaren att inte redovisa dem. Vi trodde att 25 skulle räcka.
Kammaråklagare Frida Velander överväger att överklaga domen.