Hoppa till innehåll
Hem » Två män dömda till fängelse efter våg av rån mot unga i Botkyrka och Södertälje

Två män dömda till fängelse efter våg av rån mot unga i Botkyrka och Södertälje

Under hösten 2020 gav två män sig på flera mycket unga personer i en rad rån och grova stölder. De riktade in sig på mobiltelefoner och elektronik men stal även märkeskläder och kontanter. Många målsägare var under 15 år.

Under hösten 2020 gav två män sig på flera mycket unga personer i en rad rån och grova stölder. De riktade in sig på mobiltelefoner och elektronik men stal även märkeskläder och kontanter. Många målsägare var under 15 år.

Rånen skedde dagtid längs med pendeltågslinjen från Järna till Tullinge, dels inne på pendeltåg men även i anslutning till stationerna.

När utredarna vid polisen i Botkyrka blev uppmärksammade på att flera liknande rån skett även i Södertälje, startade ett intensivt arbete för att identifiera gärningsmännen.

I slutet av november utförde personal från lokalpolisområde Botkyrka en gryningsräd i kringliggande kommuner och innan dagen var slut hade de två männen gripits misstänkta för bland annat rån. Även en tredje man greps och åtalades men friades av tingsrätten.

Männen dömda till fängelse

Den ena mannen dömdes av Södertörns tingsrätt för bland annat sju rån och tre grova stölder till två år och åtta månaders fängelse. Den andra mannen dömdes för bland annat tre rån till två års fängelse. Eftersom brotten begicks under prövotid efter en tidigare medgiven villkorlig frigivning ska han även avtjäna den återstående strafftiden på cirka fem månader.

Tingsrätten anser att det har funnits en tydlig systematik i gärningarna och pekar även på det förhållandet att flertalet gärningar har begåtts mot skolungdomar vid tidpunkter då många skolbarn är på väg till eller från skolan, och på lunchraster.

Samira Henchiri, polisinspektör och gruppchef inom lokalpolisområde Botkyrka, är nöjd med domarna.

– Det känns väldigt tillfredställande att hårt arbete har resulterat i domar som vi är nöjda med. Vi är glada över att ha brutit en våg av allvarliga brott mot mycket unga målsägare och att de har fått upprättelse för de brott de blivit utsatta för, säger hon.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.