I det senaste avsnittet av Polispodden Umeå gästas de poddande poliserna Ofelia Johansson och Victor Öberg av kriminalteknikern Linda Paringer. Hon berättar om sitt arbete och tipsar om vad man ska tänka på om man blivit utsatt för exempelvis ett inbrott.
Linda Paringer och hennes kollegor jobbar oftast ”ute på fältet” och kallas ut av förundersökningsledare när en brottsplatsundersökning ska göras eller när exempelvis kläder eller fordon ska undersökas.
– Oavsett om det är ett inbrott, en våldtäkt eller ett mord försöker vi bilda oss en uppfattning om vad som hänt. Sedan jobbar vi oss successivt in på brottsplatsen för att säkra spår som kan göra att vi kan hitta en misstänkt gärningsperson, berättar Linda Paringer.
Vid ett inbrott kan det handla om att säkra brytmärken på en altandörr med avgjutningsmassa. Dessa kan nationellt forensiskt centrum, NFC, sedan jämföra mot exempelvis en kofot som påträffas på en misstänkt gärningsperson.
– Vi har också hjälp av hundar som kan söka färska spår, som saliv och blod. De är otroligt duktiga.
Även de biologiska spåren skickas till NFC som gör analyser för att se om de kan matchas mot någon person. Linda berättar om en kollega i Luleå som säkrade en hamburgare som en gärningsperson kastat i en sopkorg. Från hamburgaren kunde en DNA-profil tas fram.
– Vi lämnar DNA lite överallt, det är ju tydligt, säger Linda Paringer.
Arbetet handlar också mycket om att diskutera och bolla idéer kring vad som hänt eller inte hänt på en brottsplats.
– Bara för att vi fått en anmälan om en viss sak så betyder det inte att det hänt. Vi måste på en utpekad brottsplats vara objektiva och fråga oss om det hänt och i så fall vilka alternativ som finns till hur det i så fall har hänt. Vi ställer olika hypoteser mot varandra för att komma fram till en slutsats.
Slutsatsen ska sedan föras in i ett protokoll tillammans med iakttagelser och analyser.
– Vi ska ju sedan kunna stå för slutsatsen och förklara den i rätten, berättar Linda Paringer.
För att brottsplatsundersökningen ska bli så bra som möjligt och en gärningsperson ska kunna knytas till ett brott är det viktigt att den som blivit utsatt inte förstör eller tar bort spår.
– Jag förstår att den som blivit utsatt för exempelvis ett inbrott gärna vill gå in och kolla vad som hänt och kanske städa bort en krossad ruta. Men det bästa är att inte vara inne och trampa runt i eventuella spår. Försök att i stället backa ut och ringa polisen, uppmanar Linda Paringer.
Varje avsnitt avslutas med svaret på en vanlig fråga från allmänheten. Denna gång handlar frågan om hur man blir kriminaltekniker och om blodbildsanalys. Och finns det fler än Ofelia som har en ”smiley” i sitt fingeravtryck?
Lyssna på Polispodden Umeå
Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.