Hem » Om att bli polis – avsnitt 9 av Polispodden Umeå

Om att bli polis – avsnitt 9 av Polispodden Umeå

Polispodden Umeå är tillbaka efter sommaren. Det nya avsnittet handlar om vägen till att bli polis. Gäst är den tidigare piloten Alexander som beslutade att skola om sig efter 30.

I det nionde avsnittet av Polispodden Umeå går Linnéa Andersson, som var gäst i förra avsnittet, in som ny programledare tillsammans med Victor Öberg.

Polismyndighetens mål är att växa med 10 000 anställda från början av 2016 till årsskiftet 2024/2025. Därför vill myndigheten locka fler personer att söka sig till polisyrket.

Detta avsnitt av Polispodden Umeå handlar om att man även efter 30 faktiskt kan göra slag i saken och bli polis. Vi möter den tidigare piloten Alexander, snart 34, som beslutade att skola om sig och följa sin dröm.

– Att bli polis är något som ha legat med mig hela tiden, från gymnasiet. Det har funnits i bakgrunden under min pilotkarriär och aldrig riktigt försvunnit för mig. De senaste åren har det vuxit sig allt starkare, jag kände att jag verkligen måste söka mig till polis. Jag känner mer och mer att jag gillar att jobba med människor. Och polis är det optimala yrket där man får bemöta människor i alla möjliga situationer, säger han.

Poddtrion är överens om att en blandning av åldrar och tidigare erfarenheter är en fördel när det kommer till vilka som söker sig till polisyrket.

– Om ni hade frågat Alex 20 år istället för Alex 34 år, som jag snart är, så hade jag nog kanske inte riktig hunnit hitta mig själv på samma sätt som idag. Och det är den livserfarenhet och arbetslivserfarenhet som jag har som är ett stöd för mig nu när jag är ute och träffar människor och aspirerar till att bli polis.

I avsnittet får du veta mer om hur distansutbildningen fungerar, vad Alexander ser fram emot under aspiranten, hur Linnéa ser på ett kommande arbetspass som IGV-polis. Alexander ger också sina bästa pluggtips. Lyssna på det nionde avsnittet av Polispodden Umeå.

Vill du bli polis eller vet du någon som skulle passa som polis? Läs mer här:
https://polisen.se/om-polisen/bli-polis/

Lyssna på Polispodden Umeå

Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.

Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå

 1. En vanlig dag i Umeå
  Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
 2. Först på plats
  Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa Rydelius minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
 3. Alkohol och droger i trafiken
  Om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell berättar att mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, och svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.
 4. Polisen och känslorna
  Regionpolischef Micael Säll Lindahl gästar och pratar om känslor, allt från hur olika människoöden kan beröra till att hantera sina känslor på ett professionellt sätt och inte blir för emotionell vid ett ingripande eller ärende.
 5. Kriminalteknikerns vardag
  Vad gör egentligen en kriminaltekniker? Polispodden Umeå gästas av Linda Paringer som berättar om spårsäkring, bollande av hypoteser och DNA på hamburgare. Hon tipsar också om vad man ska tänka på om man blivit utsatt för exempelvis ett inbrott.
 6. UAS – polisens nya verktyg i luften
  UAS (unmanned aerial system) som i folkmun kallas för drönare och används inom polisen till allt från brottsplatsdokumentation till eftersök av försvunna personer. – Jag skulle säga att det är bingo som UAS-operatör att hitta en människa och rädda liv, säger trafikpolisen Johan Löfstedt som är utbildad UAS-operatör.
 7. Hund i tjänst
  Hundföraren Niklas Edling och hans arbetskollega schäfern Rapports Guard spelar huvudrollerna. Niklas reder bland annat ut vad som karaktäriserar en bra polishund och om polishundar måste ha ”coola” namn. Och vad hände den gången när Guard spårade en inbrottstjuv som tog sin tillflykt in i en annan villa?
 8. Ersbodaskjutningen
  I januari 2019 inkommer larm om en pågående skottlossning utomhus på Ersboda i Umeå. Linnéa Andersson är då ny polisaspirant och har precis klivit på sitt allra första nattpass. Hon kallas till platsen tillsammans med bland andra poddens programledare Ofelia Johansson och Victor Öberg. Hör deras berättelser.
Dela gärna detta inlägg:
Blåljus hela Jämtland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *