Männen skickade ut tusentals falska fakturor på sammanlagt 37,5 miljoner kronor. Tack vare att polisen agerade snabbt stoppades betalningarna. Gärningspersonerna fick inga pengar och nu döms de fyra männen för bland annat grovt fordringsbedrägeri.
I slutet av november förra året tog polisen emot 2000 anmälningar om falska fakturor – inom loppet av några dygn. Fakturabeloppet var 7 500 kronor på varje faktura, och mottagarna fick också veta att de riskerade en stämning vid tingsrätten om de inte betalade.
Flera olika kompetenser inom polisen handlade blixtsnabbt. Specialister på bedrägeriutredningar kontaktade bankgirot och mottagarkontot spärrades. Ett 90-tal personer som hunnit betala in totalt 675 000 kronor kunde få tillbaka sina pengar från banken.
Polisen stoppade betalningarna
– Tack vare att vi agerade snabbt och samverkade på ett effektivt sätt inom polisen, men också med åklagare och bankgirot, kunde vi stoppa fortsatta betalningar för bluffakturorna. Vid ett tillslag någon dag senare greps de misstänkta. Samtidigt säkrade vi alla brottsvinster ifrån fordringsbedrägeriet genom det snabba agerandet, säger Fredrick Boström, biträdande chef för regionala bedrägerisektionen i region Väst som utrett brotten.
Polisutredningen visade att männen tillverkat 5000 fakturor på ett sammanlagt belopp om 37,5 miljoner kronor. Kontonumret på bluffakturorna gick till en 25-årig man i Göteborg. När polisen kontrollerade mannens telefon upptäcktes ett sms han skickat: ”Håller på arbetar broder, degen lär dröja nån dag eller två bror”.
Falska fakturor och telefonförsäljning
Polisutredningen ledde också till misstankar om penningtvätt, till följd av att ett stort antal personer vilseletts genom falska fakturor eller telefonförsäljning och att de fyra männen och ytterligare en person kände till eller kunde anta att pengarna kom från brottslig verksamhet.
Vid rättegången i Göteborgs tingsrätt nekade samtliga till brott.
Fängelse och näringsförbud
Den 25-åringe mannen från Göteborg döms nu för grovt fordringsbedrägeri, grovt penningtvättsbrott samt narkotikabrott till fängelse i två och ett halvt år. En 27-årig man som också är hemmahörande i Göteborg döms till fyra års fängelse för grovt fordringsbedrägeri och grovt penningtvättbrott. Båda får även fem års näringsförbud.
En 26-åring från Kalmar och en 26-åring från Göteborg som enligt tingsrätten deltog i något mindre omfattning i utskicket av de falska fakturorna döms båda för grovt fordringsbedrägeri till villkorlig dom och samhällstjänst. Ytterligare en person, en 22-åring från Kungsbacka, döms till villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott.