Polisen i region Mitt varnar för spoofing-bedrägerier. – Det kan till och med se ut som att det ringer från polisen, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare på bedrägerigruppen i Västmanland.
Polisen i region Mitt utreder flera spoofing-bedrägerier där bedragare ringer och uppger sig vara från till exempel banken. Det som skiljer sig från tidigare är att bedragarna ringer från ett ”spoofat” nummer som gör att det ser ut att som att det är banken som ringer.
– Bedragarna använder sig av en app som gör att det ser ut som att det är bankens nummer som ringer. Om man då har banken inlagd i telefonboken så står det ”banken” när det ringer, vilket gör att det är lättare att tro på personen som man pratar med, säger Björn Sidenhjärta, förundersökningsledare på bedrägerigruppen i Västmanland.
Bedragarna uppmanar sedan personerna att logga in på sitt bank-ID och på så vis lurar de till sig miljontals kronor.
– Den här typen av bedrägerier drabbar många gånger äldre personer och det är inte ovanligt att de förlorar stora summor pengar, exempelvis kan en pensionär bli av med hela sin förmögenhet.
– Det viktigaste av allt är att aldrig logga in på sitt bank-ID på uppmaning av någon annan, då kan man räkna med att bli av med sina pengar.
Bedrägerier som sker via telefon kallas ”vishing” och har genererat enorma summor pengar till vishingbedragare.
– Vi ser att vishingbedrägerier utförs av individer som ingår i kriminella grupperingar som ägnar sig åt vålds- och narkotikabrottslighet. Det innebär att brottsvinsterna bland annat finansierar narkotika och skjutvapen, avslutar Björn Sidenhjärta.
Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier:
- Använd aldrig din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon.
- Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Koderna är nycklar till dina besparingar/pengar.
- Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara nära släkting eller från banken, polisen, företag osv.
- Telefonbedragare gör efter ett första samtal också hembesök för att försöka lura till sig bankkort med koder samt värdeföremål. Öppna inte dörren när okända ringer på- ring polisen direkt på 112.
- Lita inte på en person som kontaktar dig bara för att den personen har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
- Om du drabbas av- eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid direkt via telefon 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.