I det senaste avsnittet av Polispodden Öst pratar vi om barns utsatthet på internet, hur en utredning om sexualbrott på nätet går till samt vad som är lagligt och inte.
Polispodden Öst finns där poddar finns, exempelvis på Spotify, iPhones Podcaster, Podbean och Acast.
—
Det finns ett stort mörkertal för ärenden där unga på olika sätt utsätts för sexuella övergrepp på nätet. Allt fler ärenden anmäls till polisen.
– Min uppfattning är att det är jättevanligt att barn och unga får frågan om att skicka nakenbilder eller själva får en nakenbild skickad till sig. Det är mycket vanligare än vad polisen och vuxenvärlden förstår. Barn blir avtrubbade i det här och det har blivit normaliserat, så pass vanligt är det, säger Jörgen, chef för gruppen som utreder internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn i polisregion Öst.
Sexuellt ofredande
Om någon skickar en oönskad nakenbild är det att betrakta som sexuellt ofredande – oavsett om mottagaren är minderårig eller inte. I podden får lyssnaren höra mer om vad som gäller och vilka brottsrubriceringar som kan vara aktuella.
– Förutom sexuellt ofredande kan det vara olaga integritetsintrång om någon har skickat en nakenbild på någon annan, barnpornografibrott eller utnyttjande av barn för sexuell posering. Vår uppfattning är att det är helt vanliga människor som utför den här typen av brott, men de har en annorlunda sexuell preferens. Det syns inte på utsidan och vi har svårt att hitta en gemensam nämnare för de här förövarna, säger Jörgen.
I utredningsarbetet efter sexualbrott på internet ingår ofta digitala spår som chattkonversationer, bild- och videofiler och annat material. Bildmaterialet är ofta både omfattande och känsligt. För polisen handlar mycket av arbetet om att samla in och analysera spåren samt att identifiera såväl offer som gärningspersoner.
– I de barnförhör vi gör är det en stor utmaning att få barnen att berätta vad de har varit med om. De känner ofta en stor skam. Jag har suttit md barn där vi har haft ganska mycket material. Vi har bilder där de har gjort saker framför en webbkamera och vi har spårat det hem till barnen och det är uppenbart vem det är på bilderna. Men de hävdar att det är fotomontage, säger Carl.
”Du kan alltid säga nej”
Hur är det att jobba med den här typen av ärenden?
– Vi som utredare får se mycket obehagligt material, en del material är förskräckligt. Men det är väldigt lätt att hitta motivation i vårt jobb, det är så viktigt att man lägger känslorna lite åt sidan och vi får ha ett professionellt förhållningssätt till materialet. Men det är klart att man blir påverkad, säger Carl i podden.
I podden delar Jörgen och Carl med sig av tips på hur både barn och vuxna undviker att drabbas.
– Du kan alltid säga nej och avbryta en kontakt. Det är viktigt att komma ihåg. Vissa barn och unga känner att de hamnar i en sits som de inte kan ta sig ur och då måste man be om hjälp, säger Carl.
Polispodden Öst finns där poddar finns, exempelvis på Spotify, iPhones Podcaster, Podbean och Acast.
Nytt informationsmaterial tas fram
Polismyndigheten nationellt håller på att ta fram informationsmaterial riktat till ungdomar, föräldrar och skolpersonal för att öka medvetenheten och kunskapen om nakenbilder på nätet. Materialet blir tillgängligt i mars och kommer bland annat att innehålla filmer och lärarhandledning som kan användas i skolornas undervisning.