Hoppa till innehåll
Hem » 09 februari 16:56, Åldringsbrott, Skåne län

09 februari 16:56, Åldringsbrott, Skåne län

Polisen i region syd ser med oro en viss ökning av så kallade åldringsbrott de senaste dagarna. Åldringsbrott är sådana brott som riktas mot människor som, på grund av till exempel ålder eller funktionsnedsättning, är särskilt utsatta.

Idag har Polisens ledningscentral i region syd tagit emot samtal om inträffade åldringsbrott i bland annat Malmö, Ängelholm, Lomma och Kristianstad.

Gärningspersonerna använder sig oftast av ett tillvägagångssätt där man ringer upp äldre personer och uppger sig representera till exempel bank eller kreditinstitut, polis eller annan myndighet. I samtalen kan gärningspersonen till exempel påstå att personen de ringer till blivit utsatt för obehörigt kontouttag, att personen blivit eller kommer att bli utsatt för brott.

Med stöd av sådana falska uppgifter försöker gärningspersonen därefter förmå personen att lämna ut person- och/eller kontouppgifter för att få tillgång till personens bankkonto. Ett annat tillvägagångssätt är att personen uppmanas samla ihop värdesaker för överlämnande till en gärningsperson, som kommer till personens hemadress.

Polisen vill än en gång uppmana till att inte lämna ut person- eller kontouppgifter till någon som efterfrågar sådana uppgifter per telefon. Banker och kreditinstitut arbetar inte på detta vis. En person uppmanas aldrig att uppge person- och/eller kontouppgifter annat än då samtalet skett på personens egna initiativ, alltså då personen själv ringer till bank eller kreditinstitut för att utföra ett bankärende.

Vidare arbetar inte Polisen på ett sådant vis att man ringer till personer och uppmanar dem att samla ihop värdesaker för överlämnande, med hänvisning till risk för att personen kommer bli utsatt för brott.

Det har visat sig att uppfinningsrikedomen hos gärningspersonerna är stor och man utger sig för att representera olika yrken, allt för att skapa ett förtroende och därigenom vilseleda för att få vinning.

Om du blir uppringd av någon som agerar så som i texten, var skeptisk och ifrågasättande. Lämna inte ut personliga uppgifter och ta inte emot besök utan vidare. Om du tycker det känns märkligt, följ känslan och be att få återkomma hellre än att direkt göra som du blir tillsagd. Kontakta anhörig eller bekant för att rådfråga.

Om du misstänker att du blivit utsatt för ett försök till brottslig handling, ring Polisen på telefonnummer 114 14. Om gärningsperson är på plats i anslutning till din bostad, om du tror eller vet att gärningspersonen är på väg hem till dig – ring 112.  

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne