Hoppa till innehåll
Hem » Lokalt råd för ökad trygghet i Lilla Edets kommun

Lokalt råd för ökad trygghet i Lilla Edets kommun

Julia Färjhage (c), kommunalråd i Lilla Edets kommun, presenterade under måndagen det nya medborgarlöftet tillsammans med Jenny Wester, lokalpolisområdeschef för östra Fyrbodal.

Julia Färjhage (c), kommunalråd i Lilla Edets kommun, presenterade under måndagen det nya medborgarlöftet tillsammans med Jenny Wester, lokalpolisområdeschef för östra Fyrbodal.

Fokus på en tryggare utomhusmiljö och ett utvecklat brottsförebyggande arbete i medborgarlöftet för 2021.

Under 2021 kommer polisen och Lilla Edets kommun att fokusera på att skapa en tryggare utomhusmiljö och att utveckla det brottsförebyggande arbetet.

En konkret aktivitet blir att starta ett lokalt brottsförebyggande råd (Brå) där polis och kommun löpande ska kunna skapa gemensamma lägesbilder när det gäller trygghetsfrågor. Lägesbilderna ska sedan ligga till grund för att kunna sätta in rätt insatser, berättar kommunpolis Victor Prästbacka:

–  Ett lokalt Brå handlar om att gemensamt identifiera problem i kommunen, men också om att tillsammans bestämma vilken aktör som bäst kan jobba för att åtgärda problemen. Är det polisen, kommunen eller når vi kanske bäst resultat om vi arbetar tillsammans? Vi kommer att träffas varje månad och diskutera trygghetsfrågor. Men min vision är också att vi ska skapa en organisation för att kunna fånga upp snabbt uppkomna frågor och åtgärda dem på bästa sätt.

Större fokus på drabbade platser

Polisen kommer också att arbeta för att motverka ordningsstörningar och skadegörelse genom ett större fokus på särskilt drabbade platser.

– Det handlar om att lägga fokus på de områden där det har framkommit att en del kommuninvånare upplever otrygghet. De platserna kan vi lättare lokalisera genom det nya lokala brottsförebyggande rådet, säger Victor Prästbacka.

Bättre belysning för ökad trygghet

När det gäller utomhusmiljön så kommer Lilla Edets kommun att genomföra flera insatser för att öka tryggheten. Bland annat handlar det om att se över belysningen i flera gångtunnlar och vid ett par av ortens övergångsställen. Dessutom kommer det att satsas på belysningsträd vid Lödöse pendelstation samt ett fortsatt arbete med att röja sly längs gångstråk och cykelbanor runt om i kommunen.

– Trygghetsfrågorna är oerhört viktiga för våra medborgare. Det framgår inte minst i den enkät som gjorts inför medborgarlöftet, men även i andra sammanhang där vi möter invånarna, som till exempel i arbetet att ta fram en ny vision för kommunen. Jag är därför oerhört glad att vi nu strukturerar upp och fördjupar samarbetet med polisen kring trygghetsfrågorna i ett lokalt brottsförebyggande råd. Det ökar våra förutsättningar att snabbt kunna identifiera och åtgärda det som skapar otrygghet, säger Julia Färjhage (c), kommunalråd i Lilla Edets kommun.  

Om medborgarlöftet

Medborgarlöftet beskriver de åtaganden som lokalpolisområde Östra Fyrbodal och Lilla Edets kommun ska fokusera på under det närmsta året. Arbetet är en långsiktig satsning som görs tillsammans av polis, kommun och invånare och innebär konkreta aktiviteter inom de områden där invånarna upplever att det finns problem. Det som ligger till grund för löftet är den dialog med medborgarna som genomfördes hösten 2020 samt polisens och kommunens aktuella lägesbilder.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.