Hoppa till innehåll
Hem » Patrullens envishet gjorde att rånarna kunde gripas

Patrullens envishet gjorde att rånarna kunde gripas

I slutet av november drabbades Göteborg av en våg av svårlösta personrån i samtliga lokalpolisområden. Nyfikenhet, envishet och noggrannhet hos ett turlag gjorde att gärningsmännen ändå kunde gripas och häktas.

Med vapen, våld och hot om våld fick gärningsmännen offren att föra över pengar till deras bankkort. Gärningsmännen tog sedan ut pengarna på en bankomat. De tvingade även målsägandena att swisha pengar till ”målvakter”. Vid något av tillfällena gjorde en av gärningsmännen ett litet misstag vid en uttagsautomat och hans ansikte skymtades. Det gjorde en identifiering möjlig.

Kopplade ihop brotten

När en patrull en sen natt åkte förbi ett nattöppet ställe i Göteborg såg de mannen som hade synts i bild vid uttagsautomaten. Han var anhållen i sin frånvaro misstänkt för andra brott. Mannen hade ytterligare fyra kompisar med sig.

Under kvällen hade ett fult personrån utförts på Hisingen och de båda poliserna tänkte att gruppen kunde vara gärningsmännen. Deras misstankar ledde till ett beslut om husrannsakan i männens bil. Där hittades rånarluvor och de fick fram att männen bodde på ett hotell. De fick beslut om en ny husrannsakan utifrån att den anhållne troligtvis bott tillsammans med sina kompisar. Vid husrannsakan på hotellrummen letade de efter kläder som skulle kunna stämma överens med rånet på Hisingen. De kunde inte hitta något specifikt men dokumenterade allt de hade sett.

Turlaget hade stor del

Den så kallade rångruppen i lokalpolisområde Göteborg city började spana på männen. Männen blev allt mer nervösa och gjorde ytterligare misstag, som sedan kunde användas i förundersökningen. Rångruppen arbetade med att samla in bilder, jämföra modus och samordna med övriga lokalpolisområden.

Rångruppens chef Patrik Eriksson lyfter fram turlagets initiala arbete som den viktiga delen i att gruppen kunde gripas och anhållas. Deras nyfikenhet, envishet, förståelse för hur viktigt det var med noggrann dokumentation och kunskap om hur gärningsmän brukar bete sig var avgörande.

Personrånen upphörde

I veckan hade det slutliga pusslandet bland medarbetarna i rångruppen lett fram till att ytterligare fyra gärningsmän kunde anhållas och häktas. Tre av dem greps på ett hotell i Göteborg och en gärningsman i Linköping. Nu är totalt fem personer häktade. De misstänks för grova rån, narkotikabrott, penningtvätt med flera brott.  

Efter att den första personen anhölls upphörde personrånen med samma modus.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.