En patrull upptäckte en kille som stod och hanterade en joint på Odenplan. Personen kontrollerades och det resulterade i ett flertal brott.
Gäringsmannen hade narkotika, kniv och ett antal mobiltelefoner på sig. I mobilerna fanns bilder som väckte polisernas misstankar om att gärningsmannen även var inblandad i ett personrån och en mobil kunde sedan spåras tillbaka till en målsägare från en personrån den 14 augusti på Lidingö.
Utredningen hanterades av Stockholm citys ungdomssektion och parallellt utreddes ett antal personrån på lokalpolisområde Norrmalm. Dessa personrån hade inträffat i augusti 2020.
– Resultatet av utredningarna blev att tre gärningsmän kunde knytas till ett antal personrån med hjälp av engagerade utredare, god samverkan, foto, film och spårade mobiler, berättade gruppchefen på ungdomssektionen.
Brottsmisstankarna för de tre gärningsmännen innehåller: narkotikabrott, personrån, brott mot knivlagen, övergrepp i rättssak, olaga tvång, bedrägeri, häleri och olovlig körning. (Alla står inte åtalade för alla brott).
Åtal är väckt och förhandlingar har inletts.
Anmäl brottet snabbt
Det kan ibland vara helt avgörande i bevisningen om en anmälan kommer in snabbt till polisen. Helst i så nära anslutning till plats och händelse som det går för att ge förutsättningar att söka efter gärningspersoner i närområdet. Komplettera anmälan med IMEI-nummer eller andra sökbara referenser så snart det går.
Att vara brottsutsatt kan vara jobbigt och man kan tveka gällande att delta. Oavsett om det är som målsägare eller vittne. Men det är viktigt att misstänkta gärningsmän kan åtalas och att det finns stöd att få i processen.
Förutom att man som målsägare kan tilldelas ett målsägandebiträde som ett stöd i processen finns stöd att få genom Stockholms stads Stödcentrum för unga brottsutsatta.