Hoppa till innehåll
Hem » Vanliga vardagsbrott i Västmanland – bedrägeri toppar listan

Vanliga vardagsbrott i Västmanland – bedrägeri toppar listan

Brottstyper

Bild: Polisen

Vilka brott är vanliga att råka ut för i Västmanland? Och hur kan du skydda dig?

I den här artikelserien har kriminologen Anders Östlund på polisen i region Mitt sammanställt en lista med vanliga brottstyper. Vidare ger Kaj Byggmästars och Agneta Massaro, med sammanlagt cirka 60 år i olika funktioner inom polisen, sina bästa tips om hur du skyddar dig mot vissa av brotten.

– Listan visar ”vardagsbrott” som är vanliga att privatpersoner råkar ut för. Många tror att det är grövre brott som man riskerar att råka ut för, men det är för att vi oftare ser rapporteringar om till exempel skjutningar i media medan det mer sällan skrivs om de här brotten, säger Anders Östlund.

 – För att förtydliga ytterligare är det här inte en lista där vi tittat på alla brottstyperna i Västmanland, då hade till exempel skadegörelse funnits med, men den brottstypen drabbar kanske främst företag. Den här listan innehåller vanliga brott som privatpersoner råkar ut för.

Bedrägeri toppar listan överlägset, finns det något specifikt som sticker ut?

– Ett vanligt bedrägeri är när gärningspersonen på något sätt använder målsägandens kortuppgifter för olika köp, ofta på nätet eller utomlands. För det krävs att gärningspersonen kommer över målsägandens kortuppgifter vilket kan ske på olika sätt, säger Agneta Massaro chef på Bedrägerisektionen i Västmanland.   

– Olika exempel på när målsäganden blir av med sina kortuppgifter är när de handlar på oseriösa sidor på internet som sedan blir hackade på information. Vanligt är också att målsäganden blir uppringda av vad de tror är banken, en familjemedlem eller polisen och på så sätt blir av med sina kortuppgifter. I andra fall har vi sett gärningspersoner som lurar sig in i någons bostad för att komma åt kortuppgifter, eller så kallad ”shoulder surfing” när man över axeln i en butik registrerar kortkoden och sedan stjäl kortet. De två sistnämnda tillvägagångssätten råkar tyvärr äldre personer ut för oftare.

Polisen har under åren delgett massor med tips på hur man skyddar sig mot kortbedrägerier, finns det något du vill trycka extra på?

– Det viktigaste av allt; lämna aldrig ut kortuppgifter om det inte är absolut nödvändigt och säkert.

– Sen ska man alltid ha sitt kort stängt för internet- och utlandsköp om man inte behöver använda det för detta. Om man saknar kunskap för hur man aktiverar inställningarna så kan banken hjälpa till.

Läs också Kajs bästa tips för hur du undviker att få cykeln stulen.

Agnetas bästa tips för att minimera risken att råka ut för kortbedrägerier

  • Förvara aldrig kort och kod tillsammans.
  • Lämna aldrig ut kort och eller kod till någon, inte ens till bank eller polis.
  • Se till att personer som står bakom dig när du betalar med kort håller avstånd.
  • Täck för med andra handen när du slår in koden, så att ingen annan ser den.
  • Förvara aldrig kortet eller plånboken i en öppen handväska eller bag, stäng igen väskan och jackan med en dragkedja eller liknande.
  • Kontrollera med din bank om man kan sätta en lägre beloppsgräns på uttag och köp.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.