Hem » Polisinsats mot sexköpare i Västerås

Polisinsats mot sexköpare i Västerås

Under februari har lokalpolisområde Västerås genomfört två insatser mot sexköpare. En man har erkänt köp av sexuella tjänster och flera samtal har förts med kvinnor som man misstänker är utsatta för människohandel.

Den 5 februari spanar polisen mot en adress i Västerås där man misstänker att en kvinna som erbjuder sexuella tjänster tar emot sexköpare. Kvinnan har med bild på sig själv och ett påhittat namn lagt ut en sexannons på nätet, vilket har lett polisen till den aktuella adressen.

– Vi har över tid märkt ett ökat antal sexannonser med kvinnor i Västerås, även om antalet varierar vecka för vecka. Sexannonserna hjälper oss att lokalisera sexköpare, kopplare, människohandlare och utsatta kvinnor. I det här fallet dröjde det inte länge innan en man släpptes in av kvinnan på adressen, säger polisen Michaela som deltog vid insatsen. 

Poliserna som arbetar med insatsen dokumenterar noga tider, omständigheter och andra viktiga iakttagelser som i slutändan används som bevisning mot mannen som man misstänker köper sex av kvinnan. En timme senare kommer mannen ut ensam genom porten till trapphuset och några poliser som spanat mot adressen följer efter och griper honom en bit bort.

Mannen delges misstanke om köp av sexuell tjänst genom att olovligen ha skaffat sig en tillfällig sexuell förbindelse mot ekonomisk ersättning, han erkänner att han köpt sex av kvinnan och betalat henne tusen kronor för trettio minuter. Efter förhöret släpps mannen men han är fortsatt misstänkt brott.

– En stund senare efter att mannen kontrollerats gick jag och en kollega in i lägenheten där vi misstänkte att sexköpet ägt rum. Två kvinnor befann sig i lägenheten och den ena, som vi misstänkte ha sålt sex till mannen, förhördes som vittne och hon berättade att hon via en sexannons som hon lagt ut på nätet kommit i kontakt med mannen, säger Michaela. 

– I ett rum längre in i lägenheten stod endast en säng med ett nattygsbord bredvid och på det låg glidmedel, våtservetter och kondomer, vilket stärkte vår misstanke om sexköp ytterligare.

I Sverige är det lagligt att sälja sexuella tjänster men all form av köp eller försök till köp är olagliga. Brottet ger allt från böter upp till sex månaders fängelse och i de flesta av fallen erkänner den misstänkte på plats och tilldelas då ett strafföreläggande från åklagare.

– De som säljer sex är väldigt utsatta och råkar själva lätt ut för brott. De är själva brottsoffer. Pengarna går allt som oftast till någon annan och det finns utredningar som visar att grov organiserad brottslighet står överst i kedjan.

– En viktig del i arbetet är att fånga upp de utsatta kvinnorna. Under insatsen har vi tillsammans med regionskoordinatorerna mot prostitution och människohandel i region Mitt arbetat för att personerna som har sålt sex ska få hjälp. Även männen erbjuds hjälp för att förhindra att de ska köpa sex igen. 

Fler insatser mot sexköpare och människohandel kommer att genomföras framöver.

– De primära målen för hela regionen i den här typen insatser är att identifiera brottsoffer, upptäcka brott där människor kan vara utsatta för människohandel och att minska förekomsten av prostitution, säger Oskar Robertsson som arbetar som operativ koordinator i lokalpolisområde Västerås.

Dela gärna detta inlägg:
Blåljus Västmanlands län.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *