Hoppa till innehåll
Hem » Malmöpolisen använder UAS under Rimfrost

Malmöpolisen använder UAS under Rimfrost

Under den särskilda händelsen Rimfrost kommer polisen i Malmö att använda sig av UAS, det vill säga drönare försedda med kameror. ”De ska hjälpa oss att förebygga och avbryta brott”, säger Michael Mattsson, biträdande kommenderingschef för Rimfrost Syd.

Polisen har beslutat att använda kamerabevakning med hjälp av UAS, det vill säga drönare, i delar av Malmö. Polismyndighetens benämning för drönare är UAS (Unmanned Aerial System).

Arbetet med UAS kan ske dygnet runt på allmänna platser, framför allt vid centrumanläggningar och där det bedrivs handel med narkotika. Syftet är brottsförebyggande och trygghetsskapande.

– Vi kommer att använda UAS med kameror när behovet så kräver under de kommande månaderna. De är ett bra komplement till fotpatrullering och andra trygghetsskapande åtgärder som vi gör, säger Michael Mattsson.

Förutom kameror på UAS använder polisen också fasta kameror och kameror på helikoptrar.

Beslutet som fattats gäller mellan den 10 december 2019 och den 9 mars 2020.

Om kamerabevakning med UAS

• Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

• Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan alltså komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen.

• Den som hanterar luftfartyget får inte filma in i bostäder eller andra integritetskränkande platser, utan enbart platser som är allmänna.

• Läs mer om polisens arbete med UAS, så kallade drönare, och hur polisen behandlar personuppgifter.

Om Rimfrost

• Rimfrost är en nationell särskild händelse som syftar till att bryta utvecklingen med skjutningar och sprängningar. I region Syd finns en regional stab.

• Det finns fyra mål med Rimfrost:

1) Minska skjutningar och sprängningar i kriminella miljöer.

2) Reducera antalet personer i kriminella nätverk genom lagföring och avhopparverksamhet.

3) Öka beslagen av vapen och sprängämnen.

4) Öka tryggheten hos allmänheten.

Lär dig mer om polisens arbete med UAS

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne