Hoppa till innehåll
Hem » Utredningen kring helgens detonation i Lund

Utredningen kring helgens detonation i Lund

Den detonation som inträffade i centrala Lund natten till lördagen orsakade mycket allvarliga ansiktsskador på den 23-åriga kvinna som i ögonblicket passerade förbi fastigheten.

Sprängningen orsakade omfattande materiella skador på fastigheten och även hus i närheten av brottsplatsen. Under natten spärrades brottsplatsen av för genomförande av de inledande förundersökningsåtgärderna.

Tidigt på lördagen bildades en lokal stab i Lund för att samordna arbetet kring förundersökningen som rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vållande till kroppsskada. Detta har inneburit en gemensam lägesbild och en samsyn över vad som behöver göras. Staben har fortsatt jobba under helgen och gör så även under måndagen.

Under helgen har polisen jobbat med hög närvaro och tillgänglighet i centrala Lund, det mobila poliskontoret har varit uppställt på Stortorget med omedelbar närhet till brottsplatsen. Både polisiär resurs och polisens volontärer har medverkat. Samverkan har skett med Lunds kommun när det gäller dem som bor i de hus som skadats vid sprängingen och universitet eftersom brottsoffret är student där.

Efter de inledande förstahandsåtgärderna har resten av helgen inneburit intensivt arbete genom kompletterande förhör, dörrknackning, övrig inhämtning av övervakningsfilmer och andra utredningsuppgifter samt omhändertagande av brottsoffret.

– Arbetet fortskrider och vi känner att vi är i fas så här långt. Det är för tidigt att kunna avgöra om händelsen har kopplingar till tidigare sprängningar i närliggande städer. Vi ser att utredningen kommer bli komplicerad och antagligen utdragen. Det finns ingen känd hotbild mot butiksinnehavare, närliggande butiker, företag eller fastighetsägare, säger lokalpolisområdeschef Patrik Isacsson.

Det kommer att skapas en förstärkt utredningsorganisation i Lund för att hålla fast i utredningen. Trygghetsskapande och extern samverkan kommer att ske via lokalpolisområde Lund.

– Lund har till stor del varit förskonat från sprängningar och vi beklagar djupt de skador som explosionen orsakade den 23-åriga kvinnliga studenten. Nu kommer vi att fortsätta med det intensiva utredningsarbetet som påbörjades under helgen. Vi vädjar fortsatt till de personer som befann sig i centrala Lund vid tiden för detonationen att höra av sig till oss, säger Patrik Isacsson.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne