Hoppa till innehåll
Hem » Trafikvecka 38 region Öst

Trafikvecka 38 region Öst

Det blir många fartkontroller längs vägarna den kommande veckan.

Bild: Lars Hedelin

Den här veckan är det dags för nationell trafikvecka igen.
Under den senaste trafikveckan, i slutet på augusti, åkte 650 fortkörare fast i polisens kontroller runtom i polisregion Öst.

Fokus under polisens trafikveckor ligger inte på att bötfälla så många bilister som möjligt, utan i stället att sänka medelhastigheten i trafiken – med syftet att minska antalet döda och skadade i trafikolyckor.

När polisen under vecka 34 hade sin senaste trafikvecka med fokus på hastighet var det 650 fortkörare som åkte fast i polisens kontroller runt om i region Öst. Flest fartsyndare hittade man då i lokalpolisområde Södra Vätterbygden där 239 bilister fick ordningsbot för hastighet.

Under kommande vecka kommer många bilister återigen att märka av ett ökat antal fartkontroller runtom i region Öst, både på små och stora vägar. Detta görs främst för att hålla nere hastigheten. Om alla höll hastighetsbegränsningarna räknar man med att ca 100 liv om året skulle kunna räddas. Om alla bara sänkte hastigheten med i snitt 1 km/h skulle 15 liv per år räddas, enligt Trafikverket.

Det finns en nollvision kring antal döda i trafikrelaterade olyckor i Sverige. Tyvärr är vi i nuläget långt ifrån den – men det går i rätt riktning. När nollvisionen antogs av riksdagen år 1997 omkom nästan 550 personer om året i trafikolyckor på svenska vägar. De senaste åren har siffran legat mellan 250 och 300, tyvärr var fjolåret ett svart år på svenska vägar med 325 omkomna.

Antal bötfällda trafikvecka 34

Lpo Eskilstuna 95
Lpo Nyköping 7
Lpo Katrineholm 30
Lpo Norrköping 81
Lpo Linköping 43
Lpo Motala 18
Lpo S:a Vätterbygden 239
Lpo Värnamo 24
Lpo Höglandet 44
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.