Hoppa till innehåll
Hem » Stölder längs E4

Stölder längs E4

Under förra veckan bröt sig tjuvar in i elva parkerade bilar längs med E4, mellan Gränna och Nyköping. Mycket tyder på att det är samma gärningspersoner som ligger bakom stölderna.

Totalt är det 18 ärenden med liknande tillvägagångssätt sedan början av juli, men elva av dem är från den senaste veckan.

– Det verkar eskalera och vi misstänker att det är samma personer som ligger bakom, säger Robert Nyström, analytiker på Brottssamordningen i region Öst.

Gemensamt för samtliga ärenden är att de utsatta bilarna har stått parkerade vid rastplatser och sevärdheter längs med E4, mellan Gränna i Jönköpings län till Nyköping i Södermanlands län. En plats som sticker ut är Löfstad slott, där sju fall finns anmälda bara under augusti.

Tjuvarna verkar rikta in sig på bilar med mycket semesterpackning, i de flesta fall har man krossat en passagerarruta bak innan man tömt bilen på väskor, datorer och annan packning. Det finns också fall där man verkar ha använt elektronisk utrustning, någon form av störsändare, som gjort att bilen inte låst sig när ägaren tryckt på låsknappen på nyckeln.

– Förra måndagen såg ett vittne en svart Saab kombi 9-5, inte helt ny men inte jättegammal heller, som lämnade Gränna, en bensinmack vid Brahehus där man haft en sådan här stöld i bil. Dagen efter observerades samma bil i ett liknande ärende vid Påljungshage norr om Nyköping, säger Robert Nyström.

Den svarta Saaben är högintressant i utredningen och har alltså observerats i samband med flera av de här stölderna. Oftast väljer gärningspersonerna ut en bil som står lite längre bort på parkeringen, inte direkt framför bensinmacken eller restaurangen. Sedan parkerar den svarta Saaben bredvid bilen som sedan utsätts för inbrott.

– Vi misstänker starkt att samma person eller personer åker fram och tillbaka mellan Gränna och Nyköping och gör de här brotten.

Om du ska ut och resa längs E4 och stannar till för att tanka eller äta: lämna inga värdesaker i bilen och se till att bilen låser sig när du trycker på låsknappen. Försök gärna parkera bilen så att du ser den när du går in och äter. Skulle du se något pågående brott: ring 112.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.