Hoppa till innehåll
Hem » Myndighetsgemensam nystart för nykter trafik i Kalmar och Kronoberg

Myndighetsgemensam nystart för nykter trafik i Kalmar och Kronoberg

SMADIT är en metod för att minska antalet påverkade förare på land och till sjöss. Polisen, länsstyrelserna, kommunerna, Kriminalvården och Kustbevakningen kommer nu att förbättra och utveckla metoden tillsammans i Kalmar och Kronoberg.

SMADIT, Samverkan mot alkohol och droger i trafiken, har använts som metod i länen sedan början av 2000-talet med goda resultat och som en del i det brottsförebyggande arbetet. Men för att kunna utveckla, strukturera och fördjupa samarbetet har polisen, länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg, Kriminalvården och Kustbevakningen skrivit under en ny överenskommelse. Myndigheterna hoppas därmed kunna återaktualisera metoden och på sikt förbättra arbetet med att erbjuda personer hjälp och vård efter en rattfylla.

Polisen och Kustbevakningen kan i dag hjälpa misstänkta rattfyllerister att få kontakt med socialtjänst om de vill ha hjälp med att komma till rätta med missbruk eller beroende av alkohol eller droger. Erbjudandet är frivilligt. Tanken med metoden är att minska antalet återfall i rattfylleribrott och förebygga fortsatt missbruk, beroende och kriminalitet. Dessutom ger det myndigheterna möjlighet att komma i kontakt med anhöriga och andra som också far illa av pågående missbruk.

– Rattonyktra är överrepresenterade när det gäller olyckor och detta är ett bra sätt att hjälpa människor med missbruk och förhindra att de ger sig ut och kör rattfulla igen. Genom samverkan mellan olika samhällsaktörer blir metoden ännu mer effektiv och vi får bland annat möjlighet till bättre uppföljningar när vi kan dela statistik, säger Patrik Oldin, chef för polisområde Kalmar Kronoberg.

Så kan du hjälpa till

Vägra åka med en onykter förare. Hindra andra från att köra påverkade. Tipsa polisen via 114 14 om du misstänker att någon i din närhet kör eller väntas köra berusad. Vid pågående brott ringer du 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Kronoberg.