Hoppa till innehåll
Hem » Sommarens resmål Polis-Polis!

Sommarens resmål Polis-Polis!

Glasets hus klippdockor

Det kommer att finnas flera äldre polisuniformer på plats i utställningen Polis-Polis!
För att visa dagens uniform används stora klippdockor. Här är det 2 x Nadim Ghazale som är kommunpolis och en upplaga av hundföraren Karin Kalmo och hunden Lennis.

Ett poliskontor, tre polisbilar och massor av polisprylar från tre tidsepoker. Den som besöker Glasets hus i Limmared i sommar får en riktig nostalgitripp i polishistoria. Utställningen heter Polis-Polis!

Samlaren som ställer ut de gamla polisföremålen heter Jan Nyrén. Han har tidigare arbetat på glasbruket i Limmared så platsen var given. Jans intresse för polissaker började egentligen som ett sökande efter delar till hans tre polisamazoner. Det ena ledde till det andra och några år senare hade han en större samling polisrelaterade prylar.

Tre polisbilar – tre tidsepoker

Jan Nyrén har flera lador med polisföremål. Denna sommar har han valt ut några som han visar för allmänheten. Utställningen kommer framför allt att samlas kring tre polisbilar och deras tidsepoker; en Volvo Amazon från 1965, en Volvo 245 från 1989 och en Volvo 945 från 1992. Där kommer också att finnas ett katastrofsläp från 1968 fyllt med spikmattor, varningslampor och mycket annat.

Polisen idag

I utställningen kommer det även att finnas en del där den nutida polisen och dagens arbete finns presenterat. Kommunpoliserna Sven Gardell och Joakim Börjesson i LPO Borås har tagit fram materialet till den delen av utställningen.

– Vi har tagit fram bilder och texter som utgör en händelsekedja från brott genom utredning och till åtal. Vi hoppas att bilder och texter ska förklara hur stora delar av vårt brottsutredande arbete går till, säger Joakim Börjesson.

Barnens egen brottsutredning

I utställningen finns en helt egen del som är uppbyggd för barnen. I ”Ta fast tjuven” får barn i alla åldrar leta efter en tjuv genom att kolla fingeravtryck, skoavtryck och signalement på misstänkta. De får också lära sig vad som kan innehålla DNA och hur de kan hitta det. När de listat ut vem som är tjuven går de till ett litet poliskontor för att få belöningen som i det här fallet kommer att vara en nyckelring från polisen.

– Vi ser den här utställningen som en stor möjlighet för oss att visa dagens polis och hur vi arbetar, både för de vuxna och för barnen. Kanske kan vi inspirera blivande poliser genom att vi finns med här i sommar, säger Joakim Börjesson.

Utställningen invigs lördagen den 6 juli av lokalpolisområdeschefen i Borås Tomas Stakeberg Jansson. Medan utställningen pågår kommer lokalpolisområde Borås bland annat att ordna med föreläsningar och visningar av polisbilar för barnen. Utställningen är öppen fram till den 18 augusti.

Glasets hus i Limmared

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.