Hoppa till innehåll
Hem » Veterandag firas i Karlstad med poliser som tjänstgjort utomlands

Veterandag firas i Karlstad med poliser som tjänstgjort utomlands

Veterandag6

Veterandagen firas runt om i landet. Här är bilder från firandet i Stockholm 2018.

För första gången så firas polisanställda som har varit i utlandstjänst – veteraner – i polisregion Bergslagen vid Veterandagen i Karlstad 29 maj.

På Veterandagen kommer bl a polisens musikkår från Örebro spela på Stora Torget i Karlstad med start kl 14.30.

Kl 15.00 startar en veteranmarsch från torget till Brigadmuséet. Väl framme vid muséet blir det tal av regionpolischef Dan Persson och kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser samt kransnedläggning vid minnesstenen för stupade i utlandstjänst.

Det är ca 15 polisanställda från region Bergslagen som kommer att delta i firandet, som sker i samverkan med föreningen Veteranerna Värmland.

Polisens utlandsstyrka
I Sverige finns cirka 120 000 veteraner. Polisens utlandsstyrka är en del i det internationella arbetet och utgörs av svenska polisanställda i internationell tjänst. De anställda deltar i insatser för att främja fred och säkerhet och förebygga konflikter över hela världen. Syftet är att stärka rättsväsendet i de länder där de genomförs. På så sätt minskar även den globala brottsligheten och dess förgreningar till andra länder, däribland Sverige. Polismyndigheten har haft ca 1 850 polisanställda som har tjänstgjort i olika missioner sedan Polisens utlandsstyrka bildades i januari 2000.

Vad är Veterandagen?
Veterandagen är en årlig ceremoni som genomförs i Sverige till minne av krigsveteraner. Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna.

Den 24 maj 2017 beslutade regeringen om att Veterandagen ska vara en allmän flaggdag. Beslutet gäller från och med juli 2017 vilket innebar att Veterandagen den 29 maj 2018 blev den första officiella flaggdagen.

Presskontakt

Presskontakt för polisregion Bergslagens firande av veterandagen i Karlstad:

Johan Ekstam, tel 010-56 70489, eller Elisabet Gustavsson, tel 010- 56 70444.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.