Hoppa till innehåll
Hem » Kriminalteknikern Tony söker ledtrådar

Kriminalteknikern Tony söker ledtrådar

Tony har varit polis i åtta år och jobbar nu som kriminaltekniker. Den tekniska bevisningen blir allt viktigare i utredningar och Tony drivs av att hitta de spår som inte ”syns” för att lösa brott.

Varför valde du att bli polis?

Jag arbetade tidigare som sjuksköterska inom akutsjukvården och har alltid varit intresserad av blåljusyrkena. Skälet till det är att i dessa verksamheter får man hantera både vardagshändelser och akuta situationer. Jag sökte polisutbildningen av en slump, men har aldrig ångrat mitt yrkesval. Det finns en sådan bredd inom polisen, jag arbetade först som utryckning- och områdespolis i fem år och nu de tre senaste åren som kriminaltekniker.

Varför vill du bli just kriminaltekniker?

Intresset för kriminalteknik har jag haft sedan polisutbildningen. Att kunna hitta de där spåren som ”inte syns”, hitta bevis som kan användas vid en brottsutredning och för att klargöra ett händelseförlopp. Det är ett detektivarbete som ofta blir en viktig pusselbit i brottsutredningarna. Målsättningen med en platsundersökning är att kunna bedöma om händelsen är ett brott, vad som har hänt, på vilket sätt det har skett och vem som har gjort vad och varför. Teknisk bevisning används ofta vid grova brottsutredningar, speciellt viktigt blir det om det saknas misstänkta, vittnen eller om någon som vet något inte vill medverka i utredningen.

Hur ser en dag på jobbet ut?

Vi börjar dagen med ett möte för att gå igenom gårdagens händelser. Ofta finns det en brottsplats som är avspärrad i väntan på en teknisk undersökning. Vi åker alltid ut två kriminaltekniker till en brottsplatsundersökning. Vid större händelser t.ex. ett mord åker vi ofta tillbaka flera gånger till platsen som då är avspärrad under en längre tid. När vi har utfört en brottsplatsundersökning granskar vi de spår som vi har säkrat, beroende på vad vi har fått fram så skickas vissa spår direkt till Nationellt forensiskt centrum (NFC) och andra analyserar vi själva. Arbetet sammanfattas i ett protokoll där vi beskriver hur det såg ut på platsen och vad vi har gjort. Ärendet sys sedan ihop genom att vi gör en analys och beskriver vad som har hänt. Den här processen tar olika lång tid beroende på vad det är för typ av brott. Vid enklare brott kan det ta några dagar och handlar det om till exempel ett mord kan det ta flera månader. Ofta har vi fler pågående ärenden som vi arbetar med samtidigt.

Vad är roligast med ditt jobb?

Som kriminaltekniker är det alltid tillfredsställande när den tekniska bevisningen blir avgörande d.v.s. att man hittar den saknade pusselbiten som behövs, då känns det riktigt bra.

Hur verklighetstrogna är tv-serierna som beskriver kriminalteknikerns arbete?

TV-serierna är inte helt realistiska. De som producerar tv-serierna har väl som mål att underhålla och skapa spänning och därför kanske det inte alltid överensstämmer med verkligheten. Visst finns det likheter när det gäller undersökningsmetoder, men hur de utförs och tidsaspekten för att få fram ett resultat stämmer inte alltid. Vi kriminaltekniker är specialister inom vårt område och har fokus på brottsplatsen. Vi används nästan uteslutande vid grova brott såsom våldtäkter, mord, grov misshandel, rån och bränder, för att nämna några. Hos oss har vi till exempel en laboratorieassistent som arbetar med fingertrycksframkallning i vårt lokala labb. I tv-serierna kan det vara en och samma person som utför de olika rollerna. Det positiva med tv-serierna är att det skapar ett intresse för just kriminalteknik.

Varför tycker du att man ska söka till polisutbildningen?

Det är ett roligt jobb med varierande arbetsuppgifter. Är man intresserad av utmaningar, lösa problem och att inte veta vad man har att vänta sig av dagen så rekommenderar jag att man söker till polisutbildningen. Det är också viktigt att man tycker om att arbeta med människor. Som polis möter man ofta människor som befinner sig i utsatta situationer och kanske människor som inte vill ha med polisen att göra. Man måste då kunna bemöta varje enskild individ man träffar utifrån där de befinner sig i livet just nu. Man kan inte förändra världen som polis, men man kan alltid påverka enskilda individer eller händelser.

 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Gävleborgs län.