Hoppa till innehåll
Hem » Mopedstölder vanliga under våren och sommarmånaderna

Mopedstölder vanliga under våren och sommarmånaderna

Mopeder, som används rätt, ger många ungdomar en möjlighet att transportera sig mellan hemmet/skola och kompisar/aktiviteter. Men används mopederna på fel sätt ökar riskerna för att man skadas i trafiken och att människor känner sig otrygga i trafikmiljön

Trimmade mopeder och körbeteende
Många av de mopeder som polisen stoppar visar sig ha ändrats för att kunna framföras i en högre hastighet. Forskningen visar på att unga förare inte har den erfarenhet eller omdöme för att köra i de hastigheterna. 

Om en förare stoppas av polisen rapporteras denne för olovlig körning. Kan man i utredningen även visa på att vårdnadshavare känt till trimningen kan även denne rapporteras för tillåtande av olovlig körning.

Ibland ser mopedförare mopeden som ett fordon att leka med. Man kör på bakhjulet ute på vägen, kör på gång- eller cykelbanor, kör om andra fordon på fel sida, sneddar över gräsytor, kör eller skjutsar utan hjälm eller struntar i att knäppa hakremmen. När det kommer till utrustningen förekommer det att man tar loss registreringsskylten, tar bort utrustning såsom backspeglar och kör med dåliga bromsar/trasiga lampor.

Problemen som vi nämner medför att riskerna för trafikolyckor, personskador och dödsfall ökar. Vi vill poängtera att huvuddelen av mopedförarna sköter sig. Polisen vill bara att ingen skadas i trafiken och att man känner sig trygg i samhället.

Mopedstölder

Stölder av mopeder ökar i Region Nord och de flesta mopedstölderna sker under sommarmånaderna.

Mopedstölder, region nord:

Län

  2019

(jan-maj)

2018 (jan-maj)

2017

2016

Norrbotten

 11

5

80

72

Västerbotten

41

14

177

116

Jämtland

3

7

34

38

Västernorrland

23

7

133

107

Åtgärder för att minska risken för stöld av mopeder

Det finns några enkla åtgärder man kan använda sig av för att minska risken att mopeden blir stulen:

  • Lås fast mopeden med ett godkänt lås och kedja. Det räcker inte med styrlåset.
  • Om möjligt, ställ in mopeden nattetid.
  • Märk mopeden med personnummer och skriv upp ramnumret på mopeden.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.