Hoppa till innehåll
Hem » Åtal mot 16 personer för ”vishing”-bedrägerier

Åtal mot 16 personer för ”vishing”-bedrägerier

Flera personer sitter fortfarande häktade i Östergötland för liknande brottslighet, och ytterligare åtal är att vänta längre fram under våren eller sommaren.

Stor spridning i det brottsförebyggande arbetet
Utöver utredningsarbetet pågår en hel del brottsförebyggande arbete, på flera håll. Under vecka 12 genomförde polisen en nationell informationskampanj om unga penningmålvakter. Målet var att både unga och deras föräldrar skulle förstå omfattningen och allvaret med denna typ av brottslighet. En del unga är kanske inte medvetna om att de har begått ett brott, eller har inte förstått att en ”tjänst” till en äldre och kriminell bekant kan leda till att man dras in i ännu grövre brottslighet eller råkar ut för hot eller misshandel om man i ett senare skede säger nej till uppdrag.

Allt färre anmälningar
Ett framgångsrikt utredningsarbete, tillsammans med det brottsförebyggande arbetet, har gett god effekt på utvecklingen när det gäller ”vishing”. Under mars sjönk antalet anmälda brott för femte månaden i rad. Brottsvinsterna fortsätter också att minska. Utöver polisens arbete har åtgärder från bankerna och andra aktörer bidragit till den positiva trenden.

Under mars månad registrerades 23 ärenden i region Öst, varav gärningspersoner kom över pengar vid 6 tillfällen, på sammanlagt cirka 330 000 kronor.

Kontakt för media: presstalesperson Björn Öberg, 010-56 656 38.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland