Victor Öberg och Linnéa Andersson, programledare för Polispodden Umeå. Bild: Malin Axroth
Brott i nära relation är ett av polisens viktigaste uppdrag, men också ett av de svårare. Hur är det att vara den som ska väcka, många gånger, hemska minnen till liv i förhör och samtidigt få barnet att känna sig tryggt?
De grövsta brotten sker ofta mot de mest skyddslösa – barnen. Ofta på en plats där barnen ska känna sig trygga på och av en person som ska se till att skydda barnen.
I det här avsnittet av Polispodden Umeå möter programledarna Linnéa Andersson och Victor Öberg barnförhörsledare Ida som bland annat berättar om hur det är att prata med barn som gått igenom något traumatiskt, den nya lagen om barnfridsbrott och hur man ska agera när man är först på plats vid en brottsplats där barn finns.
– Det som vi jobbar med finns lite i det dolda, men det finns där och vi försöker att göra det här synligt, för barnens skull, berättar hon.
”Man påverkas av det”
Det händer att barnförhörsledare både får hålla förhör med barnen och den misstänkte. Något som Ida fick göra i en utredning där polisen hittat filmade övergrepp mot barn efter en husrannsakan.
– Det är klart att man påverkas av det. Att hela tiden vara inne i något som är en kris för väldigt, väldigt många personer och bemöta dem på ett bra sätt och samtidigt ha en god kontakt med den misstänkte för att han var en otroligt viktig informationskälla, berättar Ida.
När ett brott i nära relation sker så är inte barnförhörsledaren först på plats – det är ingripandepoliserna. Och där har Ida ett medskick att ge.
– Prata alltid med barnet. Det behöver inte vara i form av ett ”förhör” men fråga ”hur mår du?” ”Hur har du det?” Att ändå uppmärksamma barnet som finns på platsen. Det kan ha varit en otroligt traumatisk situation och då att någon vuxen, framförallt en polis i uniform, uppmärksammar och ser det här barnet kan göra en stor skillnad.
– Jag vet inte hur många barn som finns i den här lyssnarskaran men jag skulle vilja skicka med att vi finns här för er och att det var aldrig ditt fel. Det var det verkligen inte.
Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott i nära relation, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Om det är akut ring 112. Det finns också hjälp och stöd att få genom till exempel kvinnofridslinjen, Bris och Unizon.
Lyssna på avsnitt 11 av Polispodden Umeå så får du veta hur det är att arbeta som barnförhörsledare.
Lyssna på Polispodden Umeå
Du hittar alla avsnitt på platser där poddar finns, exempelvis PodBean, Acast, Apple Podcaster och Spotify.
Tidigare avsnitt av Polispodden Umeå
1) En vanlig dag i Umeå
Poddens första avsnitt handlar om hur en vanlig dag som polis i Umeå ser ut och vad poliserna i yttre tjänst arbetar med när de inte åker på larm.
2) Först på plats
Hur är det att komma först till platsen för en allvarlig olycka eller ett grovt brott? IGV-polisen Lisa Rydelius minns tillbaka på ett ärende där en skadad persons liv låg i hennes händer.
3) Alkohol och droger i trafiken
Om polisens förebyggande arbete mot alkohol och droger i trafiken. Trafikpolisen Gabriella Varodell berättar att mer än en begravning varje vecka året runt sker på grund av alkohol och droger i trafiken, och svarar på vad som sker när misstanke om rattfylleri uppstår.
4) Polisen och känslorna
Regionpolischef Micael Säll Lindahl gästar och pratar om känslor, allt från hur olika människoöden kan beröra till att hantera sina känslor på ett professionellt sätt och inte blir för emotionell vid ett ingripande eller ärende.
5) Kriminalteknikerns vardag
Vad gör egentligen en kriminaltekniker? Polispodden Umeå gästas av Linda Paringer som berättar om spårsäkring, bollande av hypoteser och DNA på hamburgare. Hon tipsar också om vad man ska tänka på om man blivit utsatt för exempelvis ett inbrott.
6) UAS – polisens nya verktyg i luften
UAS (unmanned aerial system) som i folkmun kallas för drönare och används inom polisen till allt från brottsplatsdokumentation till eftersök av försvunna personer. – Jag skulle säga att det är bingo som UAS-operatör att hitta en människa och rädda liv, säger trafikpolisen Johan Löfstedt som är utbildad UAS-operatör.
7) Hund i tjänst
Hundföraren Niklas Edling och hans arbetskollega schäfern Rapports Guard spelar huvudrollerna. Niklas reder bland annat ut vad som karaktäriserar en bra polishund och om polishundar måste ha ”coola” namn. Och vad hände den gången när Guard spårade en inbrottstjuv som tog sin tillflykt in i en annan villa?
8) Ersbodaskjutningen
I januari 2019 inkommer larm om en pågående skottlossning utomhus på Ersboda i Umeå. Linnéa Andersson är då ny polisaspirant och har precis klivit på sitt allra första nattpass. Hon kallas till platsen tillsammans med bland andra poddens programledare Ofelia Johansson och Victor Öberg. Hör deras berättelser.
9) Om att bli polis
Drömmer du om att bli polis? Möt Alexander som en pilotkarriär senare beslutade sig för att följa sin dröm om att bli polis. Tillsammans med poddens programledare Linnéa Andersson och Victor Öberg berättar han om fördelarna med att bli polis efter 30, om hur distansutbildningen fungerar och huruvida aspiranten var som han hade tänkt sig.
10) RLC är polisens operativa nav
Har du ringt 112 för att få hjälp av polis? Då hamnade du hos polisens regionledningscentral – RLC. I Polispodden Umeå berättar RLC-operatören Cecilia om vad hon kallar ”världens bästa jobb”.