En man i Märsta gav felaktiga uppgifter om sitt hälsotillstånd och behov av assistans under många år. Anhöriga har drivit ett assistansbolag i ärendet och tjänat mångmiljonbelopp. Sju personer har nu dömts i ärendet.
– Brott mot våra väldfärdssystem är ett omfattande problem som vi tar på stort allvar. Bakom denna dom ligger ett omfattande polisarbete och vi kommer att fortsätta jobbet för att värna våra trygghetssystem så att pengarna och stödet går till dem som verkligen behöver det, säger Patrik Lillqvist, chef för bedrägerisektionen vid polisen i region Stockholm.
I oktober i år åtalades åtta personer i ett omfattande assistansbedrägeri i Märsta i Stockholms län. Åtalet rörde mångmiljonbelopp och innefattade grovt bidragsbrott, medhjälp till grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.
Den huvudåtalade, en 68-årig man i Märsta i norra Stockholms län, misstänktes på olika sätt ha gett överdrivna och felaktiga uppgifter om sitt hälsotillstånd och därmed behov av assistans.
Detta ledde enligt tingsrätten till felaktigt utbetalade belopp på upp till 18 miljoner kronor i assistansersättning. Det assistansbolag som arbetat åt honom ägdes av nära anhöriga och flera av dem som avlönats som assistenter har också varit anhöriga till mannen.
Välfärdsbrott rör sig ofta om mångmiljonbelopp
Polisens bedrägerisektion vid polisen i region Stockholm har arbetat med ärendet det senaste året. Arbetet har bland annat inneburit att polisen spanat utanför mannens tillfälliga bostad i Märsta.
Den brottsperiod som åtalet omfattar är åren 2011 till 2020. Under den aktuella perioden har mannen haft ett bedömt assistentbehov på upp till över 20 timmar per dygn. Hjälpbehovet har bedömts som i det närmast totalt under vissa tidsperioder med problem som kräver omfattande omvårdnad.
Mannen/brukaren har trots det varit utomlands under längre perioder och även då tagit ut assistansersättning, trots att assistenterna som uppgetts ha arbetat inte varit med utomlands.
Det har också kunnat visas på oegentligheter i den assistans som rapporterats in från familjemedlemmar; samtidigt som de uppgivit att de utfört assistansuppgifter har de jobbat på andra ställen eller ägnat sig åt andra dokumenterade aktiviteter.
Den huvudåtalade dömd för grovt bidragsbrott vid 101 tillfällen
Nu har domen fallit i Attunda tingsrätt och sju av de åtta åtalade dömdes. Den huvudåtalade dömdes till fängelse i tre år och tre månader för grovt bidragsbrott vid 101 tillfällen samt för försök till bedrägeri. Den huvudåtalades hustru dömdes till fängelse i tre år och tre månader för medhjälp till grovt bidragsbrott vid 101 tillfällen och försök till bedrägeri.
De två närstående som drivit assistansbolag dömdes till tre år och nio månader respektive tre år och tre månader i fängelse för grovt bidragsbrott. Båda får också näringsförbud i fem år. En tredje anhörig dömdes till fängelse i tre år för grovt bidragsbrott.
Av de tre personer som åtalades för grovt penningtvättsbrott dömdes två för penningtvättsbrott. I syfte att dölja pengarnas ursprung har de signerat oriktiga tidsredovisningar och upplåtit sina bankkonton för pengar/överföringar. Den ena dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst i 180 timmar och den andra till villkorlig dom och dagsböter.