Hoppa till innehåll
Hem » Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention

Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.

– Vi är glada för att den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention är på plats, och stolta över att ha fått regeringens förtroende att samordna arbetet tillsammans med Socialstyrelsen och övriga myndigheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.

Strategin som kallas ”Det handlar om livet” ska vägleda arbetet för drygt 25 myndigheter under de kommande tio åren, i nära samarbete med regioner, kommuner och olika organisationer inom civilsamhället.

– Visionen är att Sverige ska vara ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa där ingen hamnar i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara suicid. Nu ser vi fram emot att med samlad kraft ta oss an det här viktiga arbetet, säger Björn Eriksson, Socialstyrelsens generaldirektör.

Syftet med en långsiktig strategi, som berör många samhällssektorer, är att den ska göra skillnad för både individer och verksamheter. Genom tydliga mål som följs upp regelbundet ska arbetet bli fokuserat och effektivt.

Den första samlade nationella strategin för området

Psykisk ohälsa och suicid är stora folkhälsoutmaningar, både i Sverige och internationellt, och har inte sällan konsekvenser för både individer, anhöriga och närstående och samhället som helhet. ”Det handlar om livet” är Sveriges första samlade nationella strategi för området psykisk hälsa och suicidprevention, och är unik sett till både omfattning och långsiktighet. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ansvaret för att samordna, stödja och följa upp arbetet med strategin.

Läs mer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap