Hoppa till innehåll
Hem » Så arbetade polisen med insats Julfrid

Så arbetade polisen med insats Julfrid

Mellan 18 och 24 november genomförde polisen i region Mitt insats Julfrid. Samtliga lokalpolisområden deltog med olika aktiviteter både i egen regi och i samverkan med andra aktörer.

Julfrid var den tredje fridsinsatsen som region Mitt (Uppsala län, Västmanlands län och Gävleborgs län) genomförde under 2024. Syftet var att både förebygga brott och minska våld i hemmet.

– Mäns våld mot kvinnor är allvarliga och grova brott som måste förebyggas, stoppas och lagföras. Vi vet att konsekvenserna för de kvinnor som utsätts är stora och detsamma gäller för de barn som växer upp med våld i hemmet. Ingen ska tvivla på att den här typen av brottslighet prioriteras högt av hela rättsväsendet och samhället. Fridsinsatserna är ett av polisens sätt att motverka våldet, genom att jobba uppsökande mot dem som vi tror utsätter sina närstående, säger Anders Wallner, operationsledare för Julfrid.

Under veckan genomförde polisen både dörrknackning och riktade insatser som till exempel trafikkontroller, i områden där det förekommer våld.

Flera lokalpolisområden har passat på att göra aktiviteter tillsammans med andra aktörer under veckan, till exempel deltagit i föreläsningar på skolor och ungdomsgårdar och samtalat med allmänheten om våld i nära relation tillsammans med socialtjänsten och bostadsbolag. Flera lokalpolisområden har också använt sig av polisens volontärer för att informera om våld i nära relation.

– Den här brottsligheten kan bara bekämpas gemensamt av samhället. Samverkan är avgörande för att samhället ska upptäcka varningssignaler och bryta våldsspiralen innan våldet blir grövre och dödligt. Vi vet att när det grova våldet sker så har det föregåtts av tidiga varningssignaler till polis, socialtjänst och sjukvård. Vi som samhälle måste bli bättre på att reagera tidigt, säger Anders Wallner.

Insats Julfrid resulterade i att flera män frihetsberövades. Polisen lyckades motivera både flera brottsutsatta och våldsutövare att ta emot stöd och kunde inhämta en del intressant underrättelseinformation för det fortsatta arbetet.

Anmäl till polisen

För att nå hela vägen är polisen beroende av att få in tips och vittnesmål.  

Blir du slagen eller hotad av någon som står dig nära eller misstänker du att någon i din närhet, till exempel en vän eller en granne, utsätts för fysiskt eller psykiskt våld? Tveka inte att anmäla till polisen via 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Ring 112 om brottet händer nu eller om polisen behövs på plats snabbt.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.