Nu pågår en nationell trafikvecka med inriktning mot alkohol och droger i trafiken.
Apropå det så redovisades förra veckan årets ANDTS-undersökning som kartlägger skolelevers vanor kring alkohol, narkotika, doping, tobak och spel. Resultatet från undersökningen används för att utveckla kommunens förebyggande arbete.
Något som stod ut är en procentuell ökning med 60 % bland elever i årskurs 2 i Skellefteå kommun som uppger att de kört motorfordon i berusat tillstånd, från 39 elever i fjol jämfört med 65 elever i årets undersökning.
I Malå kommun uppgår procenten bland eleverna i årskurs 7–9 som uppger att de har åkt med en förare som framfört ett fordon i berusat tillstånd eller som inte vill svara på frågan till 10 %, vilket är en liten ökning från fjolåret. Dessa procent motsvarar 9 personer i undersökningen. I Norsjö kommun var procenten 5%, vilket i deras undersökning motsvarar 2 personer.
Unga i Skellefteå som närvarade vid redovisningen av undersökningens resultat pratade om att de upplever upptäcktsrisken som låg vid rattonykterhet och att det kan vara en av anledningarna till att så pass många kör påverkade av alkohol och/eller droger.
Med anledning av detta vill vi passa på att uppmana till civilkurage – att säga ifrån om någon sätter sig bakom ratten onykter och att ringa polisen via 112 om det inte räcker till. Vi vill att föräldrar ska prata med sin ungdom kring resultatet av ANDTS-undersökningarna och vara medvetna om att många ungdomar faktiskt kör onyktra. Vi vill även lyfta de stora konsekvenser rattonykterhet kan medföra – utöver indraget körkort och en fällande dom så kan det även leda till personskador eller i värsta fall dödsfall.
Inom lokalpolisområde Skellefteå kommer vi framöver ha extra stort fokus på att kontrollera unga i trafiken.