Polisen i Halland har gått in till Åklagarmyndigheten med en anmälan om ett antal preventiva vistelseförbud för att öka tryggheten i Falkenberg.
Preventiva vistelseförbud är ett verktyg för att öka tryggheten på allmän plats. Åtgärden innebär en möjlighet att begränsa att en person som främjar brottslig verksamhet får vistas på vissa platser, utan att personen har dömts för brott.
Vistelseförbud kan också öka möjligheterna att komma åt dem som organiserar och främjar brottslig verksamhet i ett område, och därmed förebygga brott.
Vistelseförbuden blir ett ytterligare verktyg för polisen i Halland att öka tryggheten för allmänheten i Falkenberg. De preventiva vistelseförbuden gör det svårare och mer riskfyllt att begå grova brott och förstärker polisens förmåga att agera mot dem som organiserar eller främjar grov brottslighet och brottslig verksamhet.
Vistelseförbudets styrka är att de påverkar möjligheten att bedriva grov brottslighet. De personer som belagts med vistelseförbud riskerar ytterst fängelse om de rör sig i förbudsområdet.
Lagen om preventiva vistelseförbud trädde i kraft den 1 februari 2024 och har visat sig vara ett effektivt verktyg i brottsbekämpningen.
Fakta lagen om preventiva vistelseförbud
- Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen.
- Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
- Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet.
- Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
- Förbudet ska gälla i högst sex månader i taget och gälla ett geografiskt avgränsat område.
- Den som bryter mot ett vistelseförbud ska bestraffas med fängelse i upp till ett år. Om brottet är ringa, ska personerna dömas till böter.