Hoppa till innehåll
Hem » Knackar dörr i Lycksele för att stoppa relationsvåldet

Knackar dörr i Lycksele för att stoppa relationsvåldet

Våld är inte en privatsak. Tisdag den 17 december kommer polisen tillsammans med andra samhällsaktörer att knacka dörr i Lycksele för att prata om våld i nära relationer.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem. Våldsutövaren kan vara en partner, en tidigare partner, en förälder, ett syskon eller ett barn. Ofta sker våldet i det dolda, utan att polis eller socialtjänst känner till det. Här måste det till en förändring. Våld, hot och kränkningar är inte en privatsak.

Nästa vecka så knackar polisen tillsammans med socialtjänsten, kvinnojouren, hälsovården med flera dörr i Lycksele för att prata om våld i hemmet och om vikten av att kontakta polisen när man befarar att någon utsätts för våld eller att någon utsätter andra personer för våld.

– När människor tillbringar mer tid i hemmet, som under storhelger, ökar risken för våld i nära relation. Vi ser också en ökning av anmälda barnfridsbrott under december och januari. Därför känns det väldigt aktuellt att köra en gemensam insats där vi är flera samhällsaktörer som går ut och knackar dörr tillsammans i Lycksele för att öka kunskapen och uppmärksamheten hos allmänheten. Våld i alla former är inte accepterat. Vi måste agera tillsammans. Alla måste ta ansvar för det samhälle som vi är en del av. Våld är definitivt inte en privatsak, säger Isabell Rönnmark, kommunpolis i lokalpolisområde södra Lappland.

Våld, hot, kränkningar och sexuella övergrepp är allvarliga brott. Tillsammans kan vi förhindra att fler personer utsätts för våld av en närstående. Tillsammans kan vi förhindra att barn tvingas uppleva våld i sina hem.

– Våldet sker oftast inom hemmets fyra väggar och ungefär 3–4 procent kommer till polisens kännedom enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Därför behöver vi allmänhetens hjälp med att förebygga våldet. Tipsa, anmäl och våga fråga. När det kommer till polisens kännedom så kan vi avbryta våldet och utreda brottet. Den som utsätts kan få hjälp och den som utövar våld har en möjlighet att bryta sitt våldsamma beteende, säger Isabell Rönnmark

Presskontakt

Isabell Rönnmark, kommunpolis
Lokalpolisområde södra Lappland
E-post: Intervjuförfrågningar skickas till isabell.ronnmark@polisen.se  

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.