Den 8 november inledde polisregion Stockholm en insats med målet att implementera den nya lagen om självständigt förverkande. Insatsens syfte är också att få ärenden prövade i domstol för att skapa praxis.
De fyra ärenden som nu utreds gäller två fordon värda över en halv miljon kronor vardera samt två penningtvättbrott som omvandlades till självständigt förverkande – en klocka värd ett par hundra tusen kronor samt guld värt över en halv miljon kronor.
Utöver detta utreds ett antal ärenden om självständigt förverkande vid polisområden och enheter där ingripande har skett i det ordinarie linjearbetet.
Nära samarbete med Åklagarmyndigheten
– Bland annat har gränpolisenheten haft extra fokus på kriminell ekonomi och gjort ett mycket gott jobb, konstaterar Christian Jofur, operativ koordinator för arbetet mot kriminell ekonomi i polisregion Stockholm, och tillägger:
– En framgångsfaktor för polisregionen har varit nära samverkan med Åklagarmyndigheten och att insatsen i ett tidigt skede knöt specifika åklagare med erfarenhet av tillgångsutredning att delta redan i urvalsprocessen av ärendena. Vi inom polisregion Stockholm samt åklagarna följer utredningarna noggrant och ser fram emot en prövning i domstol förhoppningsvis under första kvartalet nästa år.
Så kan tillgångar förverkas
Med den nya lagstiftningen kan polisen beslagta tillgångar från en individ som saknar legal anskaffningsförmåga i förhållande till värdet på tillgångar denne disponerar. Polisen utreder sedan under Åklagarmyndighetens ledning omständigheterna i ärendet och gör en djupare finansiell analys. En åklagare kan därefter presentera utredningen i sin helhet i domstol och yrka på beslut om förverkande av den beslagtagna tillgången även om denna inte kan kopplas till ett specifikt brott.
Förklaringsbördan för förverkandesvarande har också blivit tydligare. Den aktuella personen måste övertygande kunna visa att de beslagtagna tillgångarna finansierats med legala medel, annars kan domstolen besluta om ett förverkade av tillgångarna.