Hoppa till innehåll
Hem » Självrapporterad hälsa bland personer som lever med hiv i Sverige

Självrapporterad hälsa bland personer som lever med hiv i Sverige

En ny studie bland personer som lever med hiv visar att den svenska hivvården över lag är mycket god, men att det kan finnas behov av ökat individanpassat stöd.

Rapporten, som har sammanställts av Sahlgrenska universitetssjukhuset på uppdrag av Folhälsomyndigheten, visar att majoriteten av de som lever med hiv i Sverige är nöjda eller mycket nöjda med sin fysiska hälsa. En hög andel uppger också att de är nöjda eller mycket nöjda med sin psykiska hälsa.

Resultatet visar samtidigt att följsamhet till behandling är något lägre bland utrikesfödda jämfört med svenskföda som lever med hiv.

– Resultaten pekar på att vården av utrikesfödda personer som lever med hiv behöver utvecklas ytterligare, säger Manijeh Mehdiyar, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Utgångspunkten för studien är den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar. Rapporten riktar sig främst till hälso- och sjukvården samt civilsamhällets organisationer som arbetar med hivprevention, och till personer som lever med hiv.

Fakta

Rapporten bygger på svar från hälsoenkäten i det nationella kvalitetsregistret InfCareHIV, och sammanfattar självrapporterade upplevelser av hälsa, följsamhet till behandling och upplevelse av biverkningar i Sverige. Enkäten besvarades av 28 procent av de 7 766 personer över 18 år som levde med hiv i Sverige 2020.

Sverige har sedan augusti 2024 en ny och uppdaterad nationell strategi mot hiv/aids och andra sexuell överförbara sjukdomar. Det övergripande målet för strategin är att överföring av hiv och sexuellt överförbara infektioner ska begränsas, samt att personer som lever med hiv ska ha likvärdiga livsvillkor och likvärdig livskvalitet som befolkningen i stort genom en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa i hela landet.

Sverige har nått det globala målet i FN-organet UNAIDS strategi för att bekämpa hiv.

Läs mer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap