Arbetet med att utrota polio pågår över hela världen. Den 24 oktober inträffar Världspoliodagen för att uppmärksamma den globala insatsen för att utrota polio – en sjukdom som fortfarande utgör ett hot mot människors hälsa, enligt WHO. I Sverige ingår vaccination mot polio i barnvaccinationsprogrammet. Den höga täckningsgraden innebär att befolkningen har ett gott skydd.
Genom att utrota alla typer av poliovirus kan vi få en värld där inga fler människor, någonstans, någonsin igen, förlamas av polio. Det är målet som Världshälsoorganisationen WHO satt upp, och som alla länder ska bidra till.
I Sverige ingår vaccination mot polio i barnvaccinationsprogrammet och täckningsgraden har under många år varit över 97 procent. Det innebär att de flesta redan från barndomen får med sig ett eget skydd mot sjukdomen, och även bidrar till att minska risken för smittspridning i Sverige och till att utrota sjukdomen globalt.
Konflikter gör att polio på nytt hotar barn
I juni upptäcktes poliovirus återigen i Gaza, efter att området varit fritt från sjukdomen i 25 år. Det är det senaste exemplet på hur polio kan sprida sig och orsaka sjukdom och lidande hos både barn och vuxna när sjukvårdssystem och sanitet bryter samman. I länder med pågående och långdragna konflikter, som påverkar hälso- och sjukvård och vaccinationsverksamhet, kan polio få fäste i befolkningen.
Beredskap krävs i hela världen
Genom stora insatser globalt har två av de ursprungliga typerna av poliovirus, typ 2 och 3, kunnat utrotas. Poliovirus av typ 1 finns idag bara kvar i två länder: Afghanistan och Pakistan. De senaste åren har dock enstaka fall också hittats i Malawi och Moçambique. Även försvagade stammar av poliovirus har spritt sig – i samhällen, mellan länder och kontinenter – och återfått förmågan att orsaka sjukdom. Sådana poliovirus har de senaste åren hittats i avloppsvatten i ett femtiotal länder, däribland Storbritannien, USA, Kanada, Frankrike och Spanien, och i ett fyrtiotal länder även orsakat fall av förlamning, så som skett i Gaza.
Detta visar att polio fortfarande är ett hot för hela världen, och att alla länder behöver ha en beredskap för att kunna agera snabbt och stoppa smittspridningen. För hälso- och sjukvården innebär det att ta prover från misstänkta fall för att utesluta polio.
Vaccination för alla barn och inför resor
I Sverige är det mycket låg risk för utbrott av polio, och den höga vaccinationstäckningen hindrar sjukdomen från att få fäste igen. Genom att följa det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, får alla barn i Sverige ett gott skydd mot polio. Barn som har missat en vaccination har rätt till kostnadsfri komplettering fram till 18-årsdagen, först på BVC och därefter genom elevhälsan eller regionen. Personer som ska ut och resa bör se över sitt vaccinationsskydd även mot polio, särskilt inför resor till länder där poliovirus cirkulerar. I vissa länder finns krav på vaccination de senaste 12 månaderna innan man ska resa därifrån.