Hoppa till innehåll
Hem » ”Tanke” – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter

”Tanke” – ny kampanj för att främja psykisk hälsa bland studenter

Den 30 september startar Folkhälsomyndigheten den rikstäckande kampanjen ”Tanke”, med syfte att främja psykisk hälsa bland studenter på högskolor och universitet. Kampanjen genomförs i samarbete med landets studenthälsor.

– Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten kring psykisk hälsa och erbjuda råd och verktyg till studenter och unga vuxna för att hantera stress, ångest och andra utmaningar som påverkar hur de mår. Vi vill också öka kunskaperna om när man kan behöva söka hjälp, säger Christel Lynch, utredare på Folkhälsomyndigheten och projektledare för arbetet.

Kommunikationsinsatsen genomförs i samarbete med landets studenthälsor, samt webbplatsen studenthälsa.se och pågår mellan den 30 september till 27 oktober.

Rösten ”Tanke” ger råd

Kampanjen ”Tanke” bygger på en unik ljudidé där rösten ”Tanke” delar tankar som många unga kan känna igen sig i. Genom ljudklipp får studenter också råd om hur de kan hantera känslomässig press och stress, samt guidning i att acceptera olika känslor. Navet i kampanjen är webbplatsen dinpsykiskahälsa.se/ung, där unga hittar mer kunskap om psykisk hälsa utifrån sina behov.

Mer om unga studenters psykiska hälsa

Många unga vuxna upplever i högre grad olika psykiska besvär som stress, oro, ängslan och ångest, besvär av ensamhet och isolering och sömnbesvär jämfört med andra åldersgrupper. Unga studenter utmärker sig särskilt vad gäller besvär med stress. Enligt statistik från 2022 rapporterade 30 procent av studenterna att de kände sig stressade, jämfört med 22 procent av yrkesverksamma i samma ålder.

– För många innebär övergången till vuxenlivet en känslig period. Det är en tid då många etablerade sociala sammanhang försvinner. För studenter innebär det ofta ökade förväntningar och krav till exempel att klara tentor, hitta nytt boende och att hantera sin ekonomi, vilket kan leda till psykiska påfrestningar, säger Christel Lynch.

Folkhälsomyndighetens målgruppsundersökningar visar också att många unga vuxna har svårt att sätta ord på sina känslor och saknar kunskap om hur man bäst tar hand om sin psykiska hälsa. Samtidigt uttrycker många unga ett intresse för att lära sig mer om psykisk hälsa, hur de kan hantera sitt mående och när de bör söka hjälp.

Läs mer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap