Hoppa till innehåll
Hem » Resistens mot antibiotika fokus på FN-möte

Resistens mot antibiotika fokus på FN-möte

Under FN:s generalförsamling i New York bjöd Folkhälsomyndigheten in länder för diskussioner om det gemensamma arbetet mot antibiotikaresistens.

I samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York hölls ett högnivåmöte om antibiotikaresistens den 26 september. Där antogs en ny deklaration som ska vägleda medlemsländernas arbete för att motverka resistens mot antibiotika.

Sjukvårdsministern inledde sidomöte

I anslutning till högnivåmötet arrangerade Folkhälsomyndigheten ett sidomöte för medlemsländerna i WHO:s Europaregion. Mötet ägde rum på Sveriges representation i New York och inleddes av sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

– Med detta möte vill vi lyfta vikten av solidaritet. Antimikrobiell resistens känner inga gränser och länder med svaga hälsosystem drabbas hårdast. Vi behöver stötta varandra med idéer om hur vi kan få tillstånd till förändring på flera plan, säger säger Acko Ankarberg Johansson.

WHO:s medlemsländer i Europa har åtagit sig att vidta åtgärder för att förebygga infektioner, bevaka och begränsa läkemedelsresistensen varhelst den uppstår, och se till alla har tillgång till behandling.

– Jag har just återvänt hem från en resa till Ukrainas frontlinjer där jag blev påmind om hur konflikter kan leda till att resistenta bakterier sprids med omfattande konsekvenser för människors hälsa, långt efter att striderna upphört, konstaterar Hans Kluge, chef för WHO:s Europakontor, som också deltog på mötet.

Sammanlagt medverkade tretton länder i diskussioner om de hur de fortsatt kan stödja varandra och dela arbetssätt för att förebygga infektioner, minska smittspridning och därigenom motverka resistensutvecklingen mot antibiotika. På plats fanns flera ministrar.

Nationella handlingsplaner

En tidigare FN-deklaration antogs 2016. Då förband sig medlemsländerna att skapa och implementera nationella handlingsplaner med åtgärder som ökar tillgången till verksamma antibiotika, som främjar ansvarsfull antibiotikaanvändning och motverkar spridning av resistenta bakterier.

Läs mer

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sverige kris och beredskap